„Ale pokaždé to bylo trochu jiné. V roce 2012 s námi nikdo nepočítal. Sezonu jsme měli slabší a až nakonec proklouzli do předkola. Loni jsme naopak ke konci základní části ubrali. I v kádrech byly velké rozdíly," upozorňuje Jakub Koreis.

Urostlý útočník patří mezi sedm hráčů, kteří v brněnském dresu zažili obě stříbrné jízdy. Vidí v nich i spojitosti. „V obou případech jsme sezonu předtím hráli jen skupinu o udržení. Chtěli jsme dokázat, že hokej umíme. Ale to neznamená, že když letos navazujeme na loňské stříbro, máme motivaci menší," hlásí Koreis před blížícím se čtvrtfinále proti Zlínu, které začne ve středu na brněnském ledě.

V play off jsou zápasy častokrát bojovnější než duely základní části. Právě výkony na hranici svých možností v minulých letech Kometa zdolávala své soupeře, přestože v základní části skončila nejlépe šestá. „Některé týmy mají v kádru víc šikovných hokejistů. My sázíme na bojovnost a odhodlání, což se zatím vyplácí," říká brněnský asistent trenéra Martin Pešout.

Ten navíc věří ve velkou psychickou sílu svých svěřenců. „Loni jsme čtvrtfinále s Plzní prohrávali 1:2 na zápasy. Kdybychom se dostali do ztráty 1:3, už to asi neobrátíme. Ale kluci ukázali, že zvládají krizové situace. A předvedli to i v letošní sezoně, kdy se zvedli po krizi na začátku základní části," připomíná Pešout.

Na brněnskou sílu v play off dvakrát doplatila pražská Sparta. V letech 2012 i 2014 vyhrála základní část, ve vyřazovacích bojích ale favorit nestačil právě na odhodlané Jihomoravany. „Kometa byla hodně nepříjemná. Věřím, že naše zbraně předvedeme i letos, když jsem v Brně. Tvrdostí a bojovností snad sérii se Zlínem vyhrajeme," přeje si kanonýr Petr Ton, který do Komety loni v létě přestoupil po jedenácti sezonách ve Spartě.

Úspěchy minulosti sice v letošním play off Kometě nepomůžou, hokejisté na ně však nezapomínají. „I na momenty z play off 2012 si s klukama někdy zavzpomínáme. Třeba hned na předkolo s Kladnem," informuje Koreis.