I přes nejvyšší ambice a obrovský tlak v každém zápase se trenéři áčka Komety nebojí vytáhnout mladé pušky. „Sledujeme hráče v juniorce. Někteří z nich dostali šanci v extrémně těžkém dvojzápase s Frölundou,“ pravil asistent kouče brněnského týmu Kamil Pokorný.

Dvě klání ve čtvrtfinále Ligy mistrů proti jednomu z nejlepších švédských celků představovala pro mladíky křest ohněm. Do obou duelů naskočila řada z nich. I když Kometa nakonec nestačila severskému soupeři, doma padla 1:4 a venku 1:6, mladí hráči rozhodně nepropadli.

Hokejové utkání Tipsport extraligy v ledním hokeji mezi HC Dynamo Pardubice ( v modrém) HC Kometa Brno (v modrobílém) v pardudubické ČSOB pojišťovna ARENĚ.
Kometa na závěr roku zdolala Pardubice. Třemi asistencemi se blýskl Mueller

Naopak. Třeba šestnáctiletý útočník Erik Meluzín vstřelil branku. „Bylo to naše první střídání a hned se povedlo dát gól. Celá akce se seběhla rychle, s Tomášem Mlynářem jsme si nahráli, on pak z rohu vystřelil a já už jen dorážel skoro do prázdné,“ popsal mládežnický reprezentant svůj velký okamžik pro klubový web.

Mladíci Komety v této extraligové sezoně:

*Luboš Horký, 21 let:
24 zápasů – 2 body (1 gól + 1 asistence)
Karel Plášek, mladší 18 let:
20 zápasů – 4 (2+2)
Vojtěch Sřondala, 18 let:
8 zápasů – 0 (0+0)
Jan Süss, 19 let:
6 zápasů – 1 (0+1)
Dalimil Mikyska, 19 let:
3 zápasy – 0 (0+0)
Radek Kučeřík, 17 let:
2 zápasy – 0 (0+0)
Petr Kratochvíl, 21 let:
1 zápas – 0 (0+0)

*do konce sezony hostuje v Pardubicích

Trenéry svými výkony zaujal i bek Radek Kučeřík. „Popasoval se s tím velmi dobře, ale snahu nemohu upřít nikomu z mladých, snažili se a výkony navzdory prohrám nebyly vůbec špatné,“ líčil Pokorný.

Právě sedmnáctiletý Kučeřík si v letošní sezoně odbyl debut v extralize na ledě Plzně. V duelu, který Kometa vyhrála 4:2. „Neskutečný pocit. Měl jsem možnost vidět hráče áčka při zápase. Jsem rád za šanci, že jsem mohl být mezi nimi,“ liboval si.

Posléze se dočkal i druhé příležitosti. Na 124 cenných vteřin naskočil do nešťastného utkání na ledě Chomutova, kde Brňané padli 4:6.

Svoji šanci v letošním ročníku chytil Karel Plášek mladší, který se již dá považovat za stabilního člena prvního mužstva. Momentálně se účastní světového šampionátu s národním týmem do dvaceti let, kde září další brněnský mladík. Brankář Lukáš Dostál odchytal tři zápasy, získal dvě ceny pro nejlepšího hráče zápasů a vychytal jeden čistý štít. Enklávu Komety v reprezentaci doplňuje bek Dalimil Mikyska.

Obránce Jan Štencel.
Reprezentační hráč Štencel si zvyká na nové označení. Je to příjemné, říká

Osmnáctiletý Plášek naskočil v aktuálním ročníku do dvaceti duelů, vstřelil dva góly a na dva nahrál. Po příchodu Plekance a návratu Erata se navíc zařadil k nim do jedné formace. „Karel má všechny předpoklady, aby uspěl v NHL,“ chválil Plekanec.

Velké naděje se vkládají do Luboše Horkého, jenž válel v přípravě a v základní skupině Ligy mistrů. Jenže pro extraligu mu zvlhl střelecký prach. Proto se jej vedení Komety rozhodlo poslat do konce sezony na hostování do Pardubic, aby sbíral zkušenosti.

Prostor v šesti extraligových duelech si svými výkony na hostování v prvoligové Třebíči vysloužil devatenáctiletý Jan Süss. O dva duely víc odehrál Vojtěch Střondala. Osmnáctiletý centr rovněž alternuje v Třebíči, kde ve dvaadvaceti zápasech nastřádal třináct bodů za sedm gólů a šest asistencí.

Právě spolupráce Komety s Třebíčí představuje ideální mezicestu pro juniory mezi mládežnickým a dospělým hokejem. „Šlo o dobrou zkušenost zahrát si první ligu. Rád bych dostal ještě šanci. Každý zápas na seniorské úrovni k dobru mě posunuje a pomáhá mi,“ oceňuje Kučeřík, který v Třebíči naskočil do dvou duelů.

Ilustrační foto.
Na zrušený přechod přes Koliště opět mohou chodci. Budoucnost? Nejistá

Jinak si výhradně plní povinnosti v juniorce. Krom toho si občas odskočí i na trénink s áčkem. „Je to velká zkušenost zatrénovat si s takovými hráči. Už jen dívat se na ně je zážitek. Hodně mi dává, že se musím vypořádat s rychlostí, kterou oplývají,“ dodal Kučeřík.