Rozjetý modrobílý expres, nebo odpočinutá rudá mašina? V sobotním čtvrtfinále play off hokejové extraligy proti sobě nastoupí „upracovaná“ Kometa s „odpočinutou“ Spartou. Zatímco pražský vítěz základní části nastoupí k utkání po dvoutýdenní pauze, Brňané mají v nohách úspěšné předkolo. „Sparta měla vynikající sezonu i závěr, takže byla v laufu, o který mohla přijít. Ten naopak nechybí Kometě. V tomto má výhodu,“ uvažuje hokejový komentátor České televize Martin Hosták.

Který ze soupeřů postoupí do semifinále?

To si nyní netroufnu odhadnout, ale favorizuji Spartu. Čekám, že série krátká rozhodně nebude.

O které silné stránky se mohou kluby opřít?

Gólmani mají kvalitu na obou stranách. Z Komety navíc čiší bojovný výkon. Ve výborné formě hrál v předkole s Kladnem Tomáš Divíšek, před kterým se musí mít sparťani na pozoru. Pražané zase spoléhají na silnou defenzivu. Navíc se mohou opírat o Tenkráta s Tonem, kteří dokáží udeřit v pravou chvíli, proměňovat přesilovky.

Čekáte, že klíčovou roli sehrají v sérii hokejové individuality?

Zpravidla zápasy play off rozhodují spíš hráči ze třetích, čtvrtých formací, od kterých by to nikdo moc nečekal, protože hrají urputnější hokej. Ve vyřazovací části už není moc prostot na finesy, kterými se dokážou prosazovat jen nejlepší hráči. Očekávám, že úspěch bude slavit to mužstvo, které předvede větší bojovnost a lépe se semkne.

Hodně se diskutuje o dvoutýdenní zápasové pauze Sparty od konce základní části. Je to pro Brňany výhoda, nebo naopak?

Pauza způsobila, že soupeř vypadl ze zápasového rytmu. Sparta měla vynikající celou sezonu i závěr, takže byla v laufu, o který mohla přijít. Ten naopak nechybí Kometě, jež vyhrála třikrát, je zvyklá na tempo play off, které je vyšší než v sezoně. V tomto má výhodu. Je otázka, kdo z toho co vytěží. Předpokládám, že výhodu má rozjetá Kometa, která si i díky rychlé sérii s Kladnem navíc stihla ještě i odpočinout.

Překvapilo vás, jak rychle si se Středočechy poradila?

Její postup jsem tipoval. Že to bude na tři na zápasy, bych ale neřekl. Předpokládal jsem, že Kladno bude trochu víc kousat. Na druhou stranu zápasy byly velice vyrovnané. Postup do předkola byl z jejího pohledu nervózní, pár kol před koncem neměla ještě nic jistého. Teď z kluků spadla nervozita, takže to může být pěkná série.

Promítne se na hřišti i „odvěký“ souboj dvou největších českých měst Brna a Prahy?

Hráči to tak nevnímají, protože jsou kočovníci. Půjde tedy spíš o ostřejší souboj v hledišti mezi fanoušky.