Radek Dlouhý má na střídačce spoustu práce. Fotí se, dává autogramy. A je v civilu. Jeho spoluhráči se chystají na poslední duel sezony. Proti členům fanklubu Komety. Přitom má možná víc práce než borci s bruslemi. Však taky v sobotu do Kajot Areny vyrazilo na dva tisíce lidí. „Ale nervózní nejsem. Už jdu proti klukům hrát potřetí. Je to sranda," tvrdí na jeden den protivník extraligových hokejistů Jiří Veselý, který si za pár desítek minut vyslouží potlesk diváků. K němu později.

Před úvodním buly se ještě představí starší dorostenci a osmáci, komeťácké týmy s čerstvým mistrovským titulem. Dostávají dort. Jedni od Jakuba Koreise, který se opatrně šourá po ledě, druzí od Leoše Čermáka, který si pro jistotu nazul brusle.

Vhazováním začíná první půle hlavní zábavy. Extraligový tým stáhl hru už od začátku na tři pětky. Snad z respektu k soupeři. „Kdepak, hráli jsme jen to, co nám dovolí. I když trénujeme celý rok a hrajeme brněnskou ligu," povídá Veselý. „K úrovni soupeřů se nemůžu vyjadřovat," směje se obránce Jozef Kováčik.

Klička a gól

Přesto první vedou fandové. Brankář Jiří Trvaj kličkuje za brankou, pak ukazuje, že soupeř nafilmoval pád. A vzápětí dostává první gól. „Nepouštěj se do větších akcí!" křičí ze střídačky Jakub Svoboda. Pak se dočká vyrovnání právě on.

Na ledě se ale dějí věci. Fandové po gólu Vojtěcha Němce vyrovnali. Naposledy. První půle končí za stavu 6:3 pro Kometu. Všichni jdou do kabin.Všichni. Hokejisté vezmou azyl v menší šatně, i když Jan Hruška si to namíří do tradiční extraligové. „Jsem zvyklý," omlouvá se.

Na obvyklá místa jeho spoluhráčů se vine had fanoušků. Jedni si zkoušejí posilovací stroje, další hledají místa v šatně svých oblíbenců. „Tati, kde sedí Jirka Trvaj," ptá se klučík. A už hledají.

Ale zpět na led. Druhá půle je klidná a v režii Komety. Pak přijde i „pěstní" souboj a Tomáš Malec končí na ledě s dresem přetaženým přes hlavu. „To nebyla pomsta za sezonu. Tomáše mám rád. Jen jsem ho odstrčil od brankáře," směje se Veselý, hrdina okamžiku.

V oblíbené disciplíně za chvíli končí ve stejné pozici i Kováčik. „Zpočátku jsem měl navrch, pak mi to nandal. Ostuda," culí se bek.

Navrch měli nakonec fanoušci. Ne v zápase, ten prohráli 5:8. Ani v nájezdech, i když při nich třeba Miroslav Holec poslal do branky místo puku sebe. Zvítězili na potlesk příznivců.