Centr Komety nezklamal. Naopak. Potvrdil fazonu. „Chvílemi se ocitl ve čtvrté lajně, kdy trenéři točili hráče. Jinak ale Holík hrál ve druhé nebo třetí formaci. Času na ledě měl dost. Rovněž dostal prostor i při početních výhodách. Co jsem viděl, hrál výborně. Ukázal se v dobrém světle,“ sdělil televizní hokejový expert Milan Antoš.

Holík předvedl své umění hned v prvním vítězství na turnaji 5:2 proti Švédsku. Při přesilovce zakvedlal s pukem a narýsoval přihrávku na Jana Kováře, který ho uklidil do odkryté branky. Ve druhém duelu se šestadvacetiletý hráč gólově prosadil proti Finsku při výhře 3:1.

Jan Štencel.
V reprezentaci musím promptně uvažovat a dávat puky z hokejky, říká Štencel

Dobře se prezentoval i Holíkův kumpán z elitní lajny brněnského celku Martin Zaťovič, který zaznamenal jednu asistenci a v posledním utkání na turnaji při prohře 1:3 s Ruskem vedl národní tým s céčkem na hrudi.

Neméně dobře si vedl i třetí hráč Komety, zadák Jan Štencel. „Všichni tři se mi líbili a mají velkou šanci se probojovat na mistrovství světa. Trenér Říha s nimi byl spokojený. Především prokázali, že jsou vyspělí po taktické stránce a jsou schopní v těžkých zápasech hrát trpělivě. Zvládají plnit pokyny, což je dobrý signál,“ poznamenal Antoš.

Peter Mueller.
Mueller a Zaťovič patří mezi nejvytíženější útočníky v extralize

Na turnaji se objevila i řada bývalých hráčů Komety. Jednu branku vstřelil Hynek Zohorna, který proti Švédsku a Rusku naskočil v jedné lajně po boku bratrů Radima a Tomáše. „Hynek si mi líbil. S bráchou Tomášem hrál výborně kombinačně. Musím říct, že mě překvapil, jak turnaj zvládl,“ líčil Antoš.

Debut v seniorské reprezentaci si odbyl jedenadvacetiletý Radek Koblížek, který do patnácti let hrával za mládežnické celky Komety. Nyní válí za Kärpät Oulu. „Hru hodně oživil. Hrál s Hynkem a Tomášem Zohornou. Když s nimi nastoupil Radim, souhra byla pomalejší. Naopak s Koblížkem se prezentovali ofenzivním hokejem, hodně bruslili a šli rychle dopředu,“ uvedl osmačtyřicetiletý expert.

Kempný má v NHL důvěru
Hraje proti nejlepším v NHL. Ubránit McDavida? Nedát mu ani vteřinu, říká Kempný

Po reprezentační přestávce se Kometa do extraligového kolotoče znovu zapojí už ve středu duelem na ledě Mladé Boleslavi. „Únava není. Jsem rád, když mám zápasové vytížení. Je lepší hrát než trénovat, vyhovuje mi to víc,“ pravil Štencel.