Vyjádření zní prostě, ale sedí. Pětigólový příděl znamenal pro Brňany přerušení série 23 utkání v play-off, kdy nedostali víc než tři branky. Kometa zaspala začátek, prohrávala osobní souboje a po šesti minutách a trefách Tomáše Marcinka s Lukášem Krajíčkem prohrávala 0:2.

V neděli obhájci titulu úvodní minuty zvládli a v sedmé minutě se prosadil Jan Hruška. „Po sobotní facce jsme byli mnohem víc koncentrovanější a důležité, že jsme šli do vedení,“ řekl asistent kouče Komety Kamil Pokorný.

Sledování druhého finálového zápasu extraligy ledního hokeje na Zelném trhu mezi Kometou a Třincem.
Výbuchy radosti na Zelném trhu. Úspěch Komety její fanoušci oslavili zpěvem

Z jeho mužstva se v sobotu prosadil pouze útočník Marcel Haščák, ale Třinec nasázel ještě dva góly zásluhou Jakuba Petružálka a jeden od Arona Chmielewskiho. O den později bylo vše jinak.

Jak se tedy prezentuje Kometa v play-off bitvách? „Hráli jsme víc na puku, dovolili si v útočném pásmu a rozehrávali dobře z naší třetiny. Samozřejmě jsme trochu přitvrdili,“ vysvětloval mód Komety Zaťovič.

Obhájce titulu ve druhém utkání série nakopl šťastný moment a gól na 1:0. Nástřel brněnského útočníka Jana Hrušky ztečoval mezi betony Šimona Hrubce třinecký obránce Jakub Matyáš. „První gól jsme si dali sami. Kuba Matyáš to myslel dobře, že puk odehraje. Když už se pohybuju chystám se na nějaký zákrok, těžko se pak reaguje,“ mrzelo domácího brankáře.

V prvním duelu finále deptal brněnské střelce, o den později lovil ze sítě nešťastné branky. Hruška přidal druhou trefu tentokrát svou tečí. Třetí gól hostů zajistil pohotovou ranou hned po půl minutě třetí části a po vyhrané buly bleskovou střelou zápěstím Zaťovič, 3:1. „Nebylo moc štěstí, i když se nechci rouhat, v sobotu jsme ho měli my. Ale padly takové tři smolné góly,“ povídala gólmanská opora Ocelářů.

Návrh obnovy Staré Ponávky.
Brněnská nábřeží ožijí. Starou Ponávku u tepláren zpřístupní lidem už příští rok

Třinci nestačily ani dvě trefy Jiřího Polanského. Série je srovnaná a už i vyhrocená. V závěrech obou utkání se strhly potyčky. Jednou potřebovalo rozproudit krev Brno, v neděli Třinec. „Ondra Němec má pod okem šrám od jednoho hráče soupeře. Nevím, který šikula to byl. To se stává, asi prohru neunesl,“ sdělil Hruška, ale jméno třineckého provokatéra nechtěl říct.

Finále se přesouvá do Brna, kde se hraje ve středu a ve čtvrtek. „Bušili jsme stále do plných, i přes velkou snahu jsme třetí gól nedali. Kluci se vydali, ale nebyla ve hře lehkost a šmrnc, který nás provázel první utkání. O sérii se ale popereme dál,“ dodal kouč Ocelářů Václav Varaďa.

 Jedenačtyřicetiletý řidič v sobotu pozdě večer najel na koleje v uzavřené a rozkopané brněnské Valchařské ulici, odkud ale nakonec museli jeho auto vyprošťovat.
Chtěl na Valchařskou dřív než skončí oprava. Opilý řidič v rozkopané ulici uvízl

Oceláři Třinec - Kometa Brno 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)
Stav série: 1:1.

Branky a nahrávky: 36. Polanský (Krajíček, Svačina), 57. Polanský (Cienciala, Krajíček) – 7. Hruška (J. Krejčík, Gulaši), 24. Hruška (J. Krejčík, M. Erat), 41. Zaťovič (P. Holík). Rozhodčí: Hodek, Hradil – Lederer, Tošenovjan. Diváci: 5200 (vyprodáno).

HC Oceláři Třinec: Hrubec (Hamerlík) – Krajíček (C), M. Doudera, D. Musil, L. Kovář, Linhart (A), Matyáš – Rákos, Cienciala, Petružálek – Dravecký, Marcinko, Hrňa – Adamský (A), Polanský, Svačina – Chmielewski, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Kofroň.

HC Kometa Brno: Čiliak (Langhamer) – O. Němec (A), Barinka, J. Krejčík, Gulaši, Bartejs, Malec – M. Erat (A), Hruška, R. Zohorna – Haščák, P. Holík, Zaťovič – H. Zohorna, Nečas, Mallet – Vincour, L. Čermák (C), L. Horký – Vondráček.