Jako jediný v nich uspěl domácí kapitán Petr Koukal, který parádní kličkou překonal Sasu Hoviho. Ten stejně jako ve čtvrtfinále na Spartě nahradil na závěrečné drama Jiřího Trvaje, ale na Koukala nevyzrál. „Když na jeho kličku zareagujete  brzy, špatně se chytá,“ říkal finský brankář.

Fandové domácích tak nakonec děkovali vlastnímu gólmanovi, kterého pár minut předtím proklínali. Martin Růžička vychytal všechny brněnské útočníky a napravil zaváhání z konce třetí třetiny, kdy vlastní hrubkou vrátil Brno do zápasu. Při penaltách si s ním nevěděli rady Tomáš Svoboda, Divíšek ani Čermák. 

„Věděl, že udělal chybu a v penaltách nám všechno vrátil,“ zářil pardubický asistent Ladislav Lubina.

ČTĚTE TAKÉ:
Bez mých kravin jsme mohli vyhrát, kál se Divíšek

Brankář Pardubic Růžička: Byl jsem zařízlej, že gól nedostanu

Růžička totiž zažil hororový závěr třetí třetiny. Jeho tým se sice v 55. minutě díky Buchtelemu počtvrté v duelu dostal do vedení, jenže Kometa znovu ukázala, že se v play off nikdy nevzdává. Hostující zadák Tomáš Žižka zostudil domácího gólmana, když jej překonal nahozením z půlky hřiště. „Nastřeloval jsem puk  a prošlo to do branky. Stane se,“ pousmál se Žižka. „Řekl jsem si, že ten gól nesmí rozhodnout,“ reagoval Růžička.

Brňany nakonec mrzelo, že tým nedotáhl stíhací manévry. „Zase jsme ukázali, že síla týmu je ohromná. V prodloužení jsme mohli rozhodnout, ale škoda, že jsme nedali šance. Nevěšíme hlavy, série nekončí,“ burcoval Žižka.  Kometa po gólu Radila ze třetí minuty doháněla, ale znovu dřela a častokrát dostala Pardubice pod tlak. „Špatně jsme bruslili, všude jsme byli o krok později. Pak se hraje těžko,“ všiml si Lubina.

Východočeši se znovu spoléhali na skvělé přesilovky. Využili hned dvě, při obou gólových situacích seděl na trestné lavici brněnský útočník Tomáš Divíšek. „Kvůli mým kravinám jsme prohráli zápas. Beru to na sebe. Jinak jsme byli nadupanější a měli víc sil,“ všiml si nejproduktivnější muž play off.

Série pokračuje v úterý druhým duelem v Pardubicích. Ten začíná v 18.10 hodin.

Pardubice - Kometa Brno 5:4 sn (1:0, 0:1, 3:3 - 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Radil (Kočí), 42. Rákos (Semorád), 45. Píša (Kolář I, Starý), 55. Buchtele (Benák, Radil), rozhodující nájezd Koukal – 27. Čermák (Divíšek), 44. Dlouhý (Jar. Svoboda, Čermák), 47. Erat (Žižka), 57. Žižka (Kováčik). Rozhodčí: Hodek, Šindler – Bláha, Kostka. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:1. Diváci: 10 050 (vyprodáno). Stav série: 1:0.

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice: Růžička – Píša, Kočí, Sičák, Borer, Benák, Kolář II, Drtina – Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Cetkovský, Somík – Semorád, T. Zohorna, Rákos – Radil, Kousal, Buchtele.

HC Kometa Brno: Trvaj (nájezdy Hovi) – Kováčik, Žižka, Bičánek, Vašíček, Hruška, Malec, Švrček – Jar. Svoboda, Čermák, Dlouhý – Erat, Petrovický, H. Zohorna – T. Svoboda, Divíšek, Jak. Svoboda – Balej, Haluza, Polodna.

Fanoušci Komety zaplnili náměstí Svobody

Brno /REPORTÁŽ/ – Infarktové stavy v pondělí zažívali fanoušci brněnské komety. Tisíce jich přišlo své hokejové hrdiny podpořit na náměstí Svobody. První zápas finále extraligy tam sledovali na velkoplošných obrazovkách. Podle stavu skóre se na tvářích fanoušků střídal smutek s obrovskou radostí.

První fandové míří na náměstí už před čtvrtou hodinou odpoledne, i když zápas začíná o hodinu později. Odměnou je jim vystoupení kapely Děda Mládek Illegal Band. Nervózní příznivci se uklidňují pivem. „Přijel jsem z Ivančic a jsem strašně nervózní. Ani jsem nemohl dospat. Mám úplně sucho v krku, musím si dát pivo,“ podupuje nedočkavostí Petr Koudela, který vzal na zápas svého desetiletého syna.

To ještě netušil, že mu v krku vyschne za zápas ještě několikrát. Poprvé skandující fanoušci utichají po trefě pardubického hráče Lukáše Radila. Na náměstí se „zastavil“ čas. Lidé jen nevěřícně koukají. „Sakra, sakra. To jsem nečekal, že budeme po první třetině prohrávat,“ svírá nervózně plastový kelímek Martin Kučera z Brna.

První zápas finále hokejové extraligy mezi Pardubicemi a Kometou sledovali před velkoplošnými obrazovkami také fanoušci na brněnském náměstí Svobody.

Končí první třetina. Fanoušci se rozbíhají ke stánkům s občerstvením. Prodavači nestíhají čepovat pivo. „Od začátku zápasu jsem prodal už sedm set půllitrů,“ pokyvuje prodavač v jednom ze stánků.

Fanoušci fandí svým hrdinům dál. Začíná druhá třetina a po pěti minutách loví pardubický gólman puk z brány. Kometa vyrovnává a náměstí ožívá. Lidé mávají vlajkami a šálami. „Mě z toho trefí šlak,“ vzdychá jeden z fanoušků.

Kometa v přetahované o vítězství v zápase pokračuje. Pardubice totiž znovu otáčí zápas ve svůj prospěch. Fanoušci jen nevěřícně hledí. „To snad není možné, co tam čaruje ten trouba za bránou,“ nadává fanoušek Komety a spravuje si modrobílou šálu kolem krku.

Hokejové drama pokračuje také ve třetí třetině. Kometa jen několik minut před koncem prohrává. Zdá se, že je rozhodnuto. Brněnští hokejisté ale boj nevzdávají a znovu srovnávají. „To je síla toto, musím si dát panáka,“ třepe se Ladislav Kuba z Brna.

Nerozhodne ani prodloužení, žádný z týmů nedokázal vstřelit gól. Začínají nájezdy. Fanoušci na náměstí se drží kolem ramenou a při každém neúspěšném nájezdu pardubických hráčů křičí radostí. Ta ale končí ve chvíli kdy brněnský gólman Sasu Hovi nezastavil pokus Petra Koukala. „To snad není pravda. Já to nepřežiju,“ jde do kolen mladá žena. Radost tak mají alespoň prodejci, kteří v pondělí načepovali deset tisíc půllitrů piva.

Prohra brněnských hokejistů mrzí také herce Miroslava Donutila, který sledoval zápas přímo v Pardubicích. "Oslovili mě, abych s Jiřím Bartoškou vhodil  puk. Hezky to přichystali. Ale celkově atmosféra nebyla taková jako v Brně. Oba týmy předvedly výbornou hru. Škoda nájezdů, které Brno prohrálo," prohlásil pro Brněnský deník Rovnost.