Jedná se o Hynka Zohornu, který s Brnem oslavil v letech 2017 a 2018 mistrovské tituly a svými výkony si vysloužil vytouženou zahraniční štaci. Přestoupil do Pelicans Lahti. Stejně jako osmadvacetiletý útočník i bek Jakub Krejčík s Kometou pozvedl dvakrát Masarykův pohár a zamířil do týmu Lukko Rauma.

Finskou ligu si vyzkoušel i Lukáš Dostál. Osmnáctiletý gólman a odchovanec Komety, který v pátek podepsal tříletý nováčkovský kontrakt s Anaheimem Ducks, hostoval v Ilves Tampere. Posledním do party je brněnský odchovanec Radek Koblížek, který nastupuje za Kärpät Oulu. Jak si zmíněná čtveřice vedla ve skončeném ročníku, který opanoval tým Hämeenlinna Pallokerho?

Hynek Zohorna

Kurz mimo rodnou zemi nabral v minulém roce. Až v relativně pozdním věku sedmadvaceti let. Nicméně v extralize delší dobu dokazoval, že přerostl českou úroveň. Po zásluze podepsal smlouvu s ambiciózním mančaftem Pelicans.

Blanensko táhne kapitán Ondřej Paděra.
Blanensko vyzve úřadujícího superligového mistra v Praze

Jak sám v rozhovoru pro Deník Rovnost přiznal, začátky v zemi tisíců jezer nebyly lehké. „Posléze jsem si ale zvykl a jsem rád, že se mi podařilo navázat na výkony z Komety,“ líčil Zohorna.

V dlouhodobé části posbíral ve 48 zápasech 39 bodů za 14 gólů a 25 asistencí. V play-off pak už přidal jen dva přesné zásahy, neboť cesta Pelicans skončila ve čtvrtfinále.

Jakub Krejčík

Obdobně jako Zohorna i Krejčík se pral s ukrutnou zimou a dny, kdy se slunce na obloze ukázalo jen na okamžik. Sedmadvacetiletý ofenzivní zadák vytrval, díky čemuž se vypracoval ve stěžejního beka týmu a postupně zásoboval i svůj bodový účet. V 55 zápasech dlouhodobé části zaznamenal 29 bodů. „Chvíli to trvalo, ale pak to bylo lepší. I přes konec ve čtvrtfinále hodnotím první sezonu ve Finsku kladně,“ sdělil Krejčík.

Lukáš Dostál

Mladík, který uchvátil hokejový svět na juniorském šampionátu v Kanadě, si nejprve vysloužil debut v brance Komety, načež šel hostovat do Ilvesu. V Tampere si promptně vydobyl pozici jedničky. Jenomže konec svého týmu ve čtvrtfinále play-off proti Kärpätu neodvrátil.

Ilustrační foto.
Zbrojovka vzadu třikrát s nulou. Obranu drží i loučící se zadák Vraštil

Radek Koblížek

Jediný z výčtu jmen, který prošel se svým celkem dál než do čtvrtfinále. Ivančický rodák si ve Finsku odkroutil už šestou sezonu. Na loňský triumf ale nenavázal. Byl blízko. Jenže padl ve finále.