O vítězství přitom modrobílí rozhodli až v závěru utkání. Za jeho poslední čtvrthodinu vstřelili tři góly. První z nich oslavil útočník Petr Ton. „Pak jsme odskočili a najednou se k nám otočilo štěstí. Třeba čtvrtý gól Tomáše Vondráčka z brankové čáry by podle mě za stavu 1:1 nepadl," řekl Ton.

Branku na 2:1 vstřelil v pětiminutové přesilovce, kterou hrála Kometa poté, co zlínský Zdeněk Okál dostal trest na pět minut plus do konce utkání za faul na Jana Hrušku. „Zákrok jsem neviděl. A Honza říkal, že si ho nepamatuje," pokrčil rameny Kýhos. „Podíváme se na video, víc k tomu neřeknu," pravil jeho zlínský protějšek Rostislav Vlach.

Přesilovkové trefy

V základní části se Brňanům v přesilovkách nedařilo střílet góly, tentokrát se radovali dvakrát. Kromě Tona se v početní výhodě prosadil při první brance obránce Petr Kuboš. „Myslím, že přesilovky zlepšujeme. Ale někdy je to fakt o štěstí. V prvním utkání mohl Tomáš Malec dávat v přesilovce puk do prázdné branky. Netrefil se a vzápětí jsme dostali gól," připomněl úvodní duel slovenský zadák Jozef Kováčik.

Druhý zápas série dvou moravských rivalů nabídl kromě Okálova knockoutu několik dalších vyostřených situací. „Takové je play off. O Zlínu se ví, že rád provokuje. Je potřeba udržet nervy na uzdě. Ale ostré souboje k hokeji patří. I diváci si je užívají," upozornil Kováčik.

Na řeči o provokatérech jsou ve Zlíně už zvyklí. „Hlavně ať Kováčik nebrečí. Zrovna ten," reagoval na slova brněnského obránce hostující trenér Vlach.

Série pokračuje v neděli a pondělí na zlínském ledě. „Jedeme si tam aspoň pro jednu výhru," vyhlásil Kováčik.

Už teď je jisté, že se čtvrtfinále vrátí i do Brna. Pátý zápas se odehraje v DRFG Areně příští čtvrtek.

Kometa – Zlín 4:2

Branky a nahrávky: 31. Kuboš (V. Němec, Ton), 47. Ton (Kováčik, V. Němec), 55. V. Němec (Kováčik, J. Hruška), 55. Vondráček (Burian, Koreis) – 44. Marušák (Leška, Okál), 57. P. Holík (Roman Vlach). Rozhodčí: Hribik, Šír – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:7, navíc Okál (Zlín) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 7200 (vyprodáno). Třetiny: 0:0, 1:0, 3:2. Stav série: 1:1.

Brno: Čiliak – Ptáček, Kováčik, Dujsík, Hanzlík, Kuboš, Malec – Ton, V. Němec, J. Hruška – Vondráček, Koreis, Burian – Honejsek, H. Zohorna, Dočekal – Mrázek, L. Čermák, J. Káňa II. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran. Zlín: Štůrala – Marušák, O. Horák, Valenta, Žižka, Kotvan, Řezníček – J. Svoboda, Čajánek, O. Veselý – Okál, Leška, Köhler – P. Holík, Roman Vlach, Říčka – Ondráček, Fořt, Sedláček. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.