„Když styl hry funguje a tři roky po sobě máte na mistrovství světa nejúspěšnější obranu s průměrem 1,7 gólu na zápas, tak není důvod obrannému systému nevěřit," hlásí kouč před startem extraligy.

Jste spokojený s přípravou?

Ano, ale přeju si do budoucna kvalitnější soupeře. Měli bychom lepší konfrontaci se zahraničím. Vím, že 
v tom případě musíme hrát Ligu mistrů, kterou jsme zavrhli kvůli velkým peněžním nákladům. Jiné týmy k mání nebyly.

O co se můžete v sezoně opřít?

O vynikající obecenstvo. Diváci hráče přinutí k maximálnímu úsilí. Máme také dobře propojené dva typy hráčů. Technické hokejisty Vojtěcha Němce, Jana Hrušku a obětavce, kteří zvládají osobní souboje jako Jakuba Koreise či Tomáše Malce. Tým je sladěný, ale ještě se nám nepodařilo sehnat asi tři hráče, kteří žádali extrémní podmínky a dali přednost Rusku.

Přicházel jste s cílem vylepšit přesilovku, jak jste s touto složkou hry spokojený?

V první části přípravy jsme měli přesilovky dobré, měli jsme využití zhruba pětadvacet procent. Poslední čtyři utkání se nám přesilovky nedařily, na tréninku na nich pracujeme. Věřím, že zkušení hráči to na sebe vezmou.

Komplikovaly jejich nácvik zranění Petra Tona a Hynka Zohorny?

Jsou to šikovní praváci a počítal jsem s nimi. Ale na to se nemůžu vymlouvat. S Hynkem Zohornou už jsme trénovali. Nastoupí proti Liberci po boku Leoše Čermáka.

Hráči si museli zvykat na změnu stylu. Zvládli to podle vás?

Ještě máme hodně věcí vylepšovat, ale prvky dobré hry už se objevovaly. Hráči musí vědět, kdy napadat, kdy vytvořit tlak. Ve středním pásmu chceme získávat puky a jezdit do protiútoků. Nechci hrát hurá hokej nebo na náhodu. Chci, aby měla Kometa stabilní herní systém, který bude soupeřům dělat problémy.

Na čem zapracujete v útočné fázi?

Pozitivní je počet střel a tlak do brány v posledních duelech. Věřím, že branky přijdou.

Vstoupíte do ligy s šesti obránci?

Ano. Víc jich do hry nezapojíme, nemáme juniora v sestavě, jak požadují pravidla. Mladí beci odešli do zámoří.

S kým počítáte z mladších hráčů, kteří byli doposud spíš na hraně sestavy?

Pravidelně teď dostává šanci Adam Raška a Petr Mrázek taky. Oba dva splňují to, aby v kádru pokračovali. Radim Zohorna je bohužel zraněný.

Pomohou vám v extralize zkušenosti z role reprezentační­ho kouče?

Určitě. Mám poznatky z mezinárodního hokeje a některé věci se mi se silnějšími soupeři osvědčily. Když styl hry funguje a tři roky po sobě máte na mistrovství světa nejúspěšnější obranu s průměrem 1,7 gólu na zápas, tak není důvod obrannému systému nevěřit. Když týmu nebude vyhovovat, zareagujeme.

PETR MUSIL