Výborně si rozumí s Janem Hruškou, který mu asistoval u všech branek. Když se k nim navíc přidá Martin Erat, vznikne smrtící trio, což Východočeši pocítili.

Jak důležitý byl návrat Martina Erata do sestavy?

Samozřejmě ohromně důležitý. Martin je jeden z našich lídrů a velmi důležitá postava celé Komety. Všichni jsme byli rádi, že už mohl naskočit do úvodního duelu čtvrtfinále. Navíc se hned podílel na první trefě.

Hokejisté Komety Brno (v modrém) porazili Hradec Králové 3:1.
Efektivní Kometa umlčela "Smoleňákov". Hattrickem vystřílel vítězství Orsava

Právě vaše první branka nesla hodně Eratův rukopis, když celou akci v početní výhodě vymyslel. Bylo to natrénované, nebo intuitivní?

Podařilo se nám Hradec pokořit dvakrát z přesilovky. Trénovali jsme to a zkoušeli různé varianty, což se nám vyplatilo. Přesilovky v play-off jsou nesmírně důležité. Už v základní části se nám hodně dařily a věřím, že v tom budeme pokračovat.

Povedlo se vám vstřelit první hattrick v play-off v extralize, co na to říkáte?

Jde o parádní počin, který se mi ještě nepodařil, takže si to můžu odškrtnout.

Kdyby vám někdo řekl, že po přestupu z Boleslavi budete za Kometu sázet hattricky v play-off, věřil byste mu?

Góly jsou taková třešnička. Dnes jsem je dal já, zítra někdo jiný. Ale nejdůležitější je vždy výhra. Jsme jeden tým a všichni si vítězství zasloužili rovným dílem. Obzvlášť kluci vzadu s Markem Čiliakem, který toho haldu pochytal.

Radek Smoleňák si zase hrál svoje, ale vás to očividně nijak nerozházelo, že?

On je známý svým způsobem hraní. Tímhle už nikoho nepřekvapí a může si říkat, co chce. Soustředíme se na nás, na naši hru a naše výhry.

Rozhovor na konci týdne s brankařem brněnské Komety Markem Čiliakem.
Létání snáším těžce. V Číně jsem se ztratil, říká Čiliak

Bylo hodně důležité zůstat trpěliví a počkat si na gólové šance?

Jednoznačně. V play-off se hraje spíš defenzivně a nikdo hlavně nechce dostat gól. Navíc jsme se ujali vedení, takže jsme se ještě o to víc mohli soustředit na naši hru. Hradec sice měl hodně střel, ale my byli trpěliví, obětaví a efektivní.

Vzpomněl jste si, že jste v Hradci odehrál pár zápasů, když vás sem poslal Třinec?

Ano, myslel jsem na to. Člověk si vzpomene, ale už je to fakt dávno. Tuším nějakých osm devět let, což je celá věčnost. Navíc jsem za Hradec naskočil jen na čtyři zápasy. To opravdu moc není.

Je cítit, že Kometa v play-off přepíná na jiný mód?

Pravda je, že vyřazovací část je o jiném hokeji. Velkou roli hraje spousta emocí, tak jako v dnešním utkání. Je důležité zůstat trpěliví a klidní. Samozřejmě si ale nemůžeme nechat nic líbit. Podstatný fakt je i ten, jak kluci obětavě skáčou do střel.

Kolony ve Hněvkovského ulici v Brně.
Přes hodinové zpoždění a vrtulník. Začaly opravy silnice ve Hněvkovského ulici

Hradec si v závěru vytvořil tlak, ale nějaký těžký moment jste vzadu neměli…

Jak Hradec dal první branku a snížil, tak je to ohromně nakoplo. Museli jsme se mít víc na pozoru, protože domácí byli povzbuzení, což šlo na ledě cítit. Start třetí třetiny byl v jejich režii. My jsme ale těsný náskok ubránili a navíc přidali třetí gól.