Spolupráce kanadského tahu na branku a českého talentu stejně jako ve čtvrtfinále proti pražské Spartě zafungovala. Alexandre Mallet ujel obraně a zadovkou vyzval Nečase ke skórování. Brněnský mladík nasměroval bruslí puk za záda brankáře Patrika Rybára. „Byl jsem si jistý, že to bude gól, protože jsem do puku vůbec nechtěl kopnout, jel jsem jen do oblouku a padlo to tam," popisoval Nečas trefu, kterou zkoumal i videorozhodčí.

Úvodní duel semifinále splnil prognózy. Oba týmy vycházely z pozorné obrany do brejků, ze kterých víc hrozila Kometa. „Soupeř měl v utkání až příliš situací dva na jednoho. Z brejku zápas i rozhodl. Další rozhodující moment, byly naše nevyužité přesilovky, měli jsme jich hodně. Věřím, že umíme zahrát líp," mrzelo domácího kouče Václava Sýkoru.

Utkání se mohlo vyvíjet úplně jinak, kdyby Mountfield využil dlouhou pětiminutovou přesilovku, kterou předělila první siréna. Brněnský forvard Vojtěch Němec strčil proti mantinelu lotyšského útočníka Andrise Džerinše a dostal trest do konce zápasu. „Takových soubojů je spousta. Nevím, jestli se nezapřel. Stojím si za tím, že nešlo o extra ošklivý zákrok," povídal Němec, jehož ovšem mrzelo Džerinšovo zranění. Lotyš byl otřesený a má zlomený nos.

Kometa oslabení zvládla a i v dalším vývoji utkání pozorně bránila. Pomohla tak Marku Čiliakovi ke třetí vychytané nule v play-off extraligy. Stačilo mu na ni pochytat pouhých 22 střel, ale pomohla mu i tyčka. „Byl jsem studený, bruslil jsem v brankovišti a byl nejvíc nervózní," řekl Čiliak.

Svou nulu věnoval přítelkyni Taťáně, která měla svátek. „Nebudu vymýšlet žádné dárky, je to pro rodinu doma," culil se.

Mountfield Hradec Králové - HC Kometa Brno 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 43. Nečas (Mallet, H. Zohorna), 60. M. Kvapil

Rozhodčí: Hodek, Kubičík - Lederer, Gebauer

Vyloučení: 1:1, navíc V. Němec (Brno) 5 min. a do konce utkání. Bez využití

Diváci: 6719

Stav série: 0:1

Sestavy:

Hradec Králové: Rybár - Gregorc, Dietz, Štajnoch, Newton, Pláněk, Vydarený, Čáp - Jaroslav Bednář, Kukumberg, Dej - Jarůšek, Džerinš, Picard - Köhler, T. Knotek, Šimánek - Nedvídek, Dragoun, R. Pavlík. Trenéři: V. Sýkora, P. Hynek a T. Martinec

Brno: Čiliak - O. Němec, Krejčík, Kováčik, Gulaši, Bartejs, Malec, F. Král - M. Erat, J. Hruška, M. Kvapil - Haščák, V. Němec, Zaťovič - H. Zohorna, Nečas, Mallet - Vincour, L. Čermák, Dočekal - Brabenec. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný, Haken a Pešout