Rozhodující branku vsítil v desáté minutě prodloužení Peter Mueller. Semifinálová bitva mezi brněnský celkem a Bílými Tygry je tak srovnaná 1:1 na zápasy. „Skvělý pocit po výhře. Duel se hodně podobal tomu prvnímu. Byl to boj. Vítězství je pro nás nesmírně důležité. Nyní je ale třeba na něj navázat doma,“ líčil hrdina Mueller.

Zatímco v úvodním utkání hrály prim přesilovky, v tom druhém nikoli. Liberec měl sedm početních výhod, Brno čtyři, z toho dvě pět na tři, ale žádný gól z nich nepadl. „Ty přesilovky pět na tři musíme proměnit. Nakonec jsme ale branky dali jinak, za což jsme rádi,“ oddech si brněnský útočník Jakub Orsava.

Už v první třetině měl Liberec k dispozici tři přesilovky, ale naštěstí pro Kometu ani jednu nezužitkoval. „Na útočné polovině jsou fauly vždy zbytečné. Příště tyhle tresty musíme minimalizovat,“ měl jasno Orsava.

Ten v utkání postrádal Jana Hrušku, který si v prvním duelu vykloubil rameno. Na centra druhé formace se z křídla posunul Martin Erat, jehož pravé křídlo zaujal Karel Plášek mladší. „Pro Martina to nebyl žádný problém. Hráč jeho formátu si poradí se vším,“ sdělil Orsava.

Leoš Čermák.
Čermák o první prohře v semifinále i play-off: Máme zkušené mužstvo, poradíme si

V úvodním části fanoušci sledovali vyrovnanou bitvu. Góly nepadly, ale o zábavu bylo postaráno. Kometa už v prvních minutách měla výhodu přesilovky pět na tři, kterou neproměnila. Sotva početní výhoda skončila, na Marka Čiliaka se řítil Michal Birner, který byl faulovaný.

Rozhodčí nařídil trestné střílení. Toho se ujal Marek Kvapil, ale nedal. Na co diváci čekali první dvacet minut, přišlo sedmnáct vteřin po začátku druhé třetiny. Puku se po buly ujal Marek Zachar, který naslepo objevil před brankou Lukáše Krenželoka a Liberec vedl.

Úvodní branka ale rozparádila Kometu. Ta zapnula vyšší obrátky a začala domácí tým přehrávat. Plášek sice v tutovce ještě selhal, ale vzápětí bylo srovnáno. Martin Dočekal šikovnou tečí poslal puk mezi betony Romana Willa.

Jenže do konce druhé části se domácí opět ujali vedení. Chybnou rozehrávku Ivana Baranky ztrestalo efektivní duo Zachar – Krenželok.

Úřadující mistr se nedal a ve třetí třetině zásluhou Orsavy srovnal. Gól musel potvrdit až videorozhodčí. „Věděl jsem, že jsme nehrál vysokou holí. Jen jsem si nebyl jistý, jestli Holas (Petr Holík – pozn. red.), který tam byl se mnou,“ uvedl Orsava.

V posledních minutách Brno přežilo oslabení a šlo se do prodloužení, kde výhru Komety trefil Mueller. „Myslím, že jsme zaslouženě vyhráli. Stav 1:1 je spravedlivý,“ sumarizoval brněnský asistent kouče Kamil Pokorný.

Bílí Tygři Liberec - Kometa Brno 2:3 po prodloužení

Třetiny: 0:0, 2:1, 0:1 – 0:1

Branky a nahrávky: 21. L. Krenželok (M. Zachar, P. Jelínek), 38. M. Zachar (L. Krenželok) – 35. Dočekal (Orsava, Malec), 51. Orsava, 70. Mueller, Holík, Zaťovič).

Vyloučení: 7:4.

Využití: 0:0

Střely na branku: 21:27.

Rozhodčí: Jeřábek, Hradil – Brejcha, Jelínek.

Diváci: 7500 (vyprodáno).

Liberec: Will – Kolmann, Derner, T. Hanousek, Šmíd, Havlín, Ševc, Doherty – Ordoš, L. Hudáček, Birner – Lenc, Filippi, M. Kvapil – M. Zachar, P. Jelínek, L. Krenželok – Lakatoš, Redenbach, J. Vlach.

Kometa: Čiliak – O. Němec, Baranka, Štencel, Gulaši, Z. Michálek, Bartejs, Malec – Mueller, P. Holík, Zaťovič – Orsava, M. Erat, Plášek ml. – Vondráček, L. Čermák, Dočekal – Köhler, Kusko, Mallet.