„Je to skvělé. Konečně jsme se dočkali, my, pamětníci nejen posledního titulu," svěřil se 77letý Jaromír Meixner, který s Brnem v šedesátých letech minulého století získal pět triumfů. „Můžu poslat pozdrav nahoru Jardovi Holíkovi, se kterým jsme se vždycky štengrovali. Říkal jsem mu, že Jihlavu v počtu titulů doženeme a ještě předstihneme," dodal Meixner.

Ano, Brno má nyní v tabulce šampionů dvanáct záznamů stejně jako jihlavská Dukla. Ta díky většímu počtu druhých a třetích míst (zatím) zůstává nej- úspěšnějším klubem v české hokejové historii.

V jedné věci ovšem současné hvězdy Komety na Mei- xnera a spol. nemají. Brno totiž v době své největší slávy dokázalo vyhrát ligu sedmkrát v řadě. To je dnes neuskutečnitelné. „Byli jsme naladění na stejnou vlnu. Nikdy jsme si nic nevyčítali," vzpomínal na pohodu v kabině předloni zesnulý Bronislav Danda, jedenáctinásobný (!) šampion.

Podívejte se na interaktivní infografiku mapující ligové dynastie - najdete v článku ZDE.

Časy se mění

Podobných dynastií (jak se v zámoří říká týmům, které dominují několik let po sobě) zná tuzemský hokej víc. Ve 30. a 40. letech nesmlouvavě vládl LTC Praha, po velké brněnské éře přišel čas Jihlavy a poté Kladna. Poslední skutečnou dynastií byl ve druhé polovině 90. let Vsetín.

To všechno jsou ale více či méně zaprášené vzpomínky. Co dnes? I letmý pohled na přehled vítězů extraligy potvrdí, že současnost velkým dynastiím nepřeje. Od roku 2007 (kdy se to podařilo Spartě) žádný klub neobhájil titul, natož aby triumfoval ve třech či čtyřech sezonách za sebou.

Zdroj: DENÍK

Ti nejlepší odcházejí

„Play-off je hrozně vyrovnané. Obhajoba titulu je jednoznačně těžší," řekl trenér Filip Pešán, který po loňských vavřínech dovedl Liberec znovu až do finále. Proč to tak je?

Kádry extraligových týmů se oproti „starým dobrým časům" hodně obměňují. Dřív bývalo jádro týmu léta pohromadě. Dnes talentovaní hráči na chvíli zazáří a hned míří za hranice. Vrací se naopak protřelí veteráni, kteří umí mužstvo zvednout (letos v Brně třeba Martin Erat, předloni Martin Ručinský v Litvínově), těžko na ně ale sázet dlouhodobě. A v neposlední řadě jde o peníze. Kluboví majitelé jich nemají nazbyt a ne- udrží tak úspěšný tým delší čas pohromadě.

Konec dynastií lze ostatně sledovat i v NHL. Alespoň dva Stanley Cupy v řadě získal naposledy Detroit v letech 1997 a 1998. Éra platových stropů ligu vyrovnala, málokdo vyčnívá. Nejvíc Chicago, které od roku 2010 vyhrálo třikrát. Napodobí to třeba Kometa?

Mistři! 51 let čekání skončilo. Kometa má titul.
Titul? Věřit jsem začal třicet vteřin před koncem, říká kapitán Komety Čermák