Některé vaše nahrávky působí profesionálním dojmem. Dostal jste někdy nabídku živit se zpěvem?

Nabídku? (smích) Ne, opravdu nikdy, ale díky za kompliment, to mi zvedne sebevědomí. Třeba jsem pořád skrytý talent. Jednoho dne se možná odhodlám vyzkoušet American Idol nebo The Voice (americké pěvecké soutěže – pozn. red.). Ale je pravda, že občas udělám nějaké představení v menších barech. Takže pokud někdy vyrazíte večer ven, možná mě někde uvidíte.

Máte vlastní kapelu?

Nemáme žádné oficiální seskupení, ale rád si zahraju s jinými muzikanty. Měl jsem kapelu, když jsem hrál v Itálii. Zněli jsme vážně dobře. Už jsme měli naplánovaný koncert, ale nakonec jsem se stěhoval do Znojma. Byli jsme docela špatní z toho, že jsme museli skončit. Připadalo nám, jako když se rozpadají Beatles. (smích)

Jaký je váš oblíbený hudební žánr?

Mám rád všechny směry, s výjimkou techna. (důrazně) Jestli si ale mám vybrat, pak jsem se opravdu zamiloval do country a rock'n'rollu. Nejvíc hraju asi právě country.

Skládáte si také vlastní písně?

Zrovna se snažím něco napsat, ale je to mnohem složitější, než se na první pohled zdá. Nicméně beru to jako příjemné strávení volného času a možnost vyjádřit své pocity. Spousta fanoušků, kteří mě slyšeli a líbila se jim moje hudba, mě prosí o vlastní písničky. Slibuju, že jednoho dne se dočkají.

Kolik hudebních nástrojů ovládáte?

Umím hrát na kytaru a taky na trombon, na střední škole jsem totiž byl v jazzové kapele. Myslím, že mi to docela dobře jde i za bicími.

Znáte nějaké české hudební interprety?

Obávám se, že jsem nikdy žádnou kapelu nebo zpěváky neslyšel. Ale určitě jsou taky dobří. Nenapadá mě ani nic z country.

Jak často zpíváte hokejovým spoluhráčům v kabině?

Musím se přiznat, že čas od času se přistihnu, jak zpívám v šatně nebo ve sprše, ale většinou to přehluší nějaké techno, které si pouští spoluhráči nahlas. Většina písniček ani nemá nějaký text a o ničem nevypovídá. V jedné zaznělo něco o Albatrosu, vůbec jsem to nepochytil, ale to je jedno. (úsměv)

Jak se vám ve Znojmě líbí?

Pro život je to hezké město. Nenarazil jsem na žádný problém, hlavně je tu docela levno. Jen kdyby slunce svítilo trochu častěji.

Jižní Morava je proslulá i jako vinařský kraj. Už jste nějaké druhy vín ochutnal?

Ještě jsem neměl možnost, ale už jsem slyšel, že víno je tu opravdu dobré. Nezapomínejte, že jsem před příchodem do Znojma strávil tři měsíce v Itálii, a to je docela silná konkurence.

Chybí vám ve Znojmě něco?

Určitě je to moje rodina, ale jinak nic významného. Mám rád velké kamiony a schází mi, že se tady nemůžu projet. Ale nejsem náročný člověk, umím si zvyknout skoro všude.

Tři sezony jste chytal v Kontinentální hokejové lize. Jak hodnotíte její úroveň?

Jsou v ní talentovanější hráči. Rusko je velká země a logicky tak má spoustu dobrých hokejistů. Každý klub v lize má vyrovnané družstvo. Hokejové umění první pětky se moc neliší od té čtvrté. Jelikož tamní kluby disponují obrovskými rozpočty, mohou si dovolit nakoupit ty nejlepší hráče, kteří nenastupují v NHL.

Jak si v porovnání s ní vede EBEL?

Spousta týmů v ní riskuje v naději, že svého soupeře přehraje v ofenzivě. Defenzivní pojetí trochu chybí. Obvykle to vede k chybám a spoustě šancí na obou stranách. Pro diváka je to zážitek, ale pro gólmana zrovna moc ne.

Znojmo chce v této sezoně poprvé proniknout do semifinále play off EBEL. Je to v jeho silách?

Podle mě to klub musí chtít každý rok, tento není výjimka. Necítím nějaký extra tlak od vedení, protože sám chci ligu vyhrát. Nevím, jak Orli hráli v minulých sezonách, zajímá mě tato. Myslím si, že pocit uspokojení je právě to, co týmy v play off zabíjí.

Na co narážíte?

Pokud se stane, že prohrajeme semifinálovou sérii, a někdo řekne, že jsme splnili cíl, budu zklamaný. Nebudu spokojený, dokud nevyhrajeme ligu. Dvanáct vítězství, to je můj cíl. Tým má potenciál dojít daleko. Jak daleko, to uvidíme.

Zachytal jste si také ve dvou zápasech NHL, aniž jste dostal branku. Cítíte, že jste si v zámořské soutěži zasloužil víc šancí?

Je potřeba říct, že ani jeden z těch zápasů jsem neodchytal celý. Ale ano, myslím, že jsem nechytal špatně v AHL, těch dvou utkáních NHL ani pak v KHL. Cítím, že v posledních sedmi sezonách podávám vyrovnané výkony a mohl si mě někdo z NHL všimnout. Někdy stačí jeden jediný celý zápas, na kterém si vybudujete kariéru v NHL. Možná jsem někde jinde, kdybych takovou šanci dostal. Teď mám ale své úkoly ve Znojmě a snažím se je plnit co nejlíp. Když budu sedět a přemýšlet nad tím, jestli jsem měl dostat příležitost, nepřinese mi to nic dobrého. Uvidím, co se stane třeba už v příští sezoně.

Měl jste brankářský vzor?

Vyrostl jsem na zákrocích Patricka Roye. To on byl průkopník moderního brankářského stylu. V současnosti se hodně snažím napodobit Careyho Price. Podle mého názoru má nejlepší techniku ze všech brankářů v NHL.

Věříte, že se do ní ještě vrátíte?

Věřím tomu, že jsem schopný hrát na nejvyšší úrovni. Statistiky to dokazují. Je to jen otázka toho, jestli mi některý klub dá příležitost. A to neovlivním.

chris holtNarozen: 5. června 1985 (29 let) ve Vancouveru (Kanada)
Výška: 191 centimetrů
Váha: 100 kilogramů
Draft do NHL: v roce 2003 týmem New York Rangers, jako 180. celkově
Klub: Orli Znojmo
Předchozí kluby: Charlotte Checkers (ECHL), Hartford Wolf Pack (AHL), New York Rangers (NHL), Alaska Aces (ECHL), Peoria Rivermen (AHL), St. Louis Blues (NHL), Elmira Jackals (ECHL), Binghamton Senators (AHL), Dinamo Riga (KHL), Avtomobilist Jekatěrinburg (KHL), Donbass Doněck (KHL), Ritten Renon (Itálie)

Zdroj: Youtube