S podařenou partií si nic nezadalo ani dění v hledišti. Až osm tisíc jihomoravských fandů notně přispělo k báječné atmosféře i novému historickému maximu české extraligy. Utkání přihlíželo 17 182 diváků, o čtyři desítky víc než loňskému duelu pod širým nebem mezi Pardubicemi a Brnem. „Je paráda, když na tabuli zasvítí takové číslo. Uvědomíte si, že je to něco ojedinělého," povídal brněnský asistent Lubomír Oslizlo.

Zvídaví fandové se dočkali také fint Jaromíra Jágra, který naskočil do zápasu i přes zdravotní potíže. „Měl jsem problémy s kyčlí, nechtěl jsem z toho dělat vědu. Jen díky fyzioterapeutovi Kolářovi (Pavel Kolář - pozn. red.) jsem mohl nastoupit. Ale nebyl jsem na ledě šest dní a dvě třetiny jsem se trápil," posteskla si osmašedesátka.

Jágr pálil o sto šest, ale dočkal se až ve třetí třetině, kdy po teči snižoval na 2:4. A duel zakončil tak, jak odstartoval. Na trestné lavici. „Nezvládli jsme hlavně vstup do zápasu," smutnil.

Čtěte také:

REPORTÁŽ: Brněnské zbraně v Praze? Šály, ruce, hlasivky
ROZHOVOR: Děkuji fanouškům, že se přišli podívat, hlásil Jágr

Kladenské hvězdy upozadil houževnatý týmový výkon Brna, v jehož řadách znovu čněli dva hrdinové. Gólman Jiří Trvaj a rychlík Jakub Svoboda. Ten jako malý klučina Jágra obdivoval, v úterý jej předčil. Vstřelil dva góly, na jeden přihrál, třetí branku mu navíc neuznali rozhodčí kvůli ofsajdu. „Myslím, že jsme se výborně připravili, dobře jsme bruslili a samozřejmě jsem rád, že jsem pomohl rozhodnout takový zápas," zářil Svoboda.

Před jeho výkonem se sklonily i zámořské hvězdy. „Umí dát gól ze všech pozic. Je to výborný hokejista," uznal zadák Kladna a Montrealu Tomáš Kaberle.

Právě Svoboda už po 55 vteřinách nastartoval modrobílou mašinu. Rytíři mohli vzápětí srovnat, jenže Melka promarnil trestné střílení, a tak šli Brňané do dvougólového trháku. Kapitán Radim Bičánek v přesilovce zvýšil, a po krásné kombinaci a gólu Petrovického už Kometa vedla 3:0.

Rytíři zabrali až ve třetí třetině, ale víc než na dvoubrankový dostřel se Brnu nedostali. Hráči Komety si vychutnali velkolepou děkovačku. V tabulce jsou druzí.

Rytíři Kladno – HC Kometa Brno 2:4 (0:2, 1:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 29. T. Kaberle (Plekanec), 53. Jágr (Židlický, Plekanec) – 1. J. Svoboda (Divíšek, J. Hruška), 16. Bičánek (J. Hruška, J. Svoboda), 26. Petrovický (Holec, Erat), 33. J. Svoboda (Malec, Petrovický). Rozhodčí: Hodek, Fraňo – Horinek, Hejl. Vyloučení: 12:8. Využití: 2:1. Diváci: 17 182 (vyprodáno); hráno v pražské O2 areně

Kladno: Chábera – Židlický, Černošek, Piskáček, T. Kaberle, Macholda, Mocek, J. Drtina – Jágr, Plekanec, Tlustý – Bicek, Patera, Hlaváč – Kuchejda, Lukáč, Kuchler – Valský, Melka, Eberle. Trenéři: Vojta, Tatíček a Kopecký.

Kometa Brno: Trvaj – Kováčik, Žižka, Švrček, Bičánek, M. Hruška, Malec, Valach, Valábik – H. Zohorna, L. Čermák, Dlouhý – Jakub Svoboda, Divíšek, J. Hruška – Erat, Petrovický, Holec – Dočekal, Koreis, M. Hořava. Trenéři: Venera a Oslizlo.

ROZHOVOR S JAKUBEM SVOBODOU NAJDETE VE STŘEDEČNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST