Zacha i Zbořil sice nemíří na draft jako hráči Komety, v jejím dresu ale společně slavili úspěchy v mládežnických týmech. „Brno s mládeží pracuje dobře, v reprezentacích má hodně hráčů. Ale Zacha se Zbořilem jsou výjimky, které hodně piplali i rodiče. Nečekám trend, že Kometa teď bude mít každý rok dva hráče v prvním kole draftu," upozornil hokejový expert Martin Hosták.

Zacha i Zbořil spolu nastupovali jako děti. V mladším dorostu pak prvně jmenovaný zamířil do Liberce. Před rokem oba svorně zamířili do zámořských mládežnických soutěží. Nyní se potkají se draftu. „S Pavlem se nějak nepředháníme, počítám s tím, že bude draftovaný výš," sdělil Zbořil.

V posledním žebříčku NHL Central Scoutingu, který sleduje všechny adepty draftu, se Zacha umístil osmý. O osmnáctiletém hráči se už dlouho mluví, jako o největším českém talentu. „Jestli bude do desátého místa draftu, jasně to svědčí o jeho kvalitě. Týmy NHL mají přehled o všech hráčích a určitě Zachu nepřecení kvůli tomu, že je u nás už poměrně známý," sdělil Hosták.

O Zbořilovi zase hokejoví odborníci hovoří jako o konstruktivním obránci, kterého český hokej postrádá. „Jednou může být opora reprezentace, stejně jako Zacha. Ale do té doby ještě musí spapat hodně polívčičky," usmál se televizní expert.

Úspěch v prvním kole draftu hokejisty výrazně přiblíží snu zahrát si nejlepší ligu světa. Jistotu, že do ní naskočí už v příští sezoně, však ještě zdaleka nemají. „Velmi záleží na tom, který tým si je vybere. Někdo mladé dravce potřebuje, jiný tým je zase nechá omlátit na farmě," přiblížil Hosták.

Páteční nocí ještě nemusí expanze Jihomoravanů do NHL skončit. V sobotních dalších kolech draftu mají šanci útočníci Komety Jan Dufek a Filip Dvořák. V žebříčku hráčů z Evropy se pohybují okolo třicátého místa, většina vybraných ale bude ze zámoří. „Půjdu normálně spát, s usnutím nebudu mít problém. Ráno se třeba dočkám milého překvapení," plánoval Dvořák.

Podobné pocity zažil hokejista z Brna i loni. Útočníka Pavla Jenyše si jako 199. hráče v pořadí vybrala Minnesota Wild. S tou nedávnou podepsal nováčkovský kontrakt.