Odchovanec brněnské Komety, který odehrál i rok v zámořské juniorské soutěži OHL a který v roce 2009 přišel do Znojma, v prvních třech reprezentačních zápasech v Rusku prokazoval, proč jeho výkony v extralize neunikly stavitelům národního týmu. Na ledě byl vždy hodně vidět. „Šlo o velkou zkušenost. To se určitě nepoštěstí jen tak někomu. Jet na takový turnaj s tak skvělými hráči a velkými jmény, která tady hrála, to byl zážitek. Může mi to pomoct i do další kariéry," řekl Jarůšek v rozhovoru pro ČTK.

Své první tři starty v reprezentačním dresu navíc korunoval i gólem. A šlo o velmi důležitou trefu, jíž zvýšil v závěru druhé třetiny s Ruskem na 4:2. Stejným výsledkem zápas skončil. „Jsem za ten gól moc rád. Už v prvním utkání jsem měl velkou šanci. Věřím, že kdyby mi tam ten Švéd nepřesekl ruku, zakončoval jsem do prázdné branky. V neděli to naštěstí už vyšlo," pochvaloval si po turnaji Jarůšek.

Po příchodu do Znojma před šesti lety se rychle vypracoval mezi lídry juniorky a postupně se prosadil i v seniorském týmu. V sezoně 2012/2013 už se stal nejproduktivnějším Orlem v mezinárodní soutěži EBEL. „Když u nás začínal, měl velký tah na branku, ale moc nebránil. Byla to taková útočná kobyla. Co jsem teď viděl, tah mu zůstal a začal hrát i mnohem víc dozadu. V tom udělal od té doby největší pokrok," vzpomínala na bývalého spoluhráče znojemská ikona Haman, která na jihu Moravy strávil čtrnáct sezon.

Už tenkrát v něm Haman poznal kvality, hvězdnou budoucnost u něj však netipoval. „Tak daleko jsem neviděl. Neměl jsem křišťálovou kouli. Pamatuji si, jak mu kouč Jan Neliba radil, ať jde při bruslení víc do kolen. Bruslil moc vzpřímeně. I tohle si vzal k srdci a vypracoval se v elitního extraligového hokejistu," podotkl útočník, který dnes slaví šestačtyřicáté narozeniny.

Jarůšek věří, že se v reprezentačním dresu neukázal naposledy. „Nebylo to z mé strany nejhorší, měl jsem pár šancí a docela často se do nich dostával. Dal jsem bohužel jen jeden gól. To mohlo být lepší. Jsem však spokojený i s tou jednou trefou. Naše lajna hrála celkově dobře. Šlo o docela povedený debut," potěšilo útočníka.

Přes zdařilý rozjezd na mezinárodní scéně se nenechá ukonejšit. „Vím, že toho mám dost co zlepšovat a co se učit, ale musím makat a dokázat trenérům, že na to mám," dokončil Jarůšek.

Richard JarůšekČtyřiadvacetiletý odchovanec brněnské Komety odešel v roce 2008 do zámořské juniorské OHL do týmu Saginaw Spirit, kde strávil jednu sezonu. Následně posílil Znojmo. V jeho dresu se stal klíčovou postavou juniorského týmu a postupně se začal prosazovat i mezi seniory. V ročníku 2012/2013 se vypracoval v jednoho z vůdců účastníka EBEL a stal se nejproduktivnějším hráčem týmu. Dlouho navíc vládl ligové tabulce střelců. Před dvěma lety přestoupil do Mladé Boleslavi, kde hraje dodnes. Na uplynulém Channel One Cupu si odbyl reprezentační premiéru a ve třetím zápase vstřelil i první gól.