„Kdy Kometa hrála takhle vysoko? Bude to pěkně dlouho,“ marně pátrá v paměti i bývalý obránce a sportovní novinář Jaromír Meixner.

Modrobílí se sice v sezoně 1995/1996 mihli v prvním kole na čele tabulky, jenže ročník by nejraději vymazali z tabulek. Nakonec spadli do nižší soutěže a zpět se vyškrábali až po třinácti letech. Jejich dosavadní letošní pozice vybočuje z posledních desetiletí. Takhle vysoko v tabulce se Brňané v delším časovém úseku naposledy drželi před pětatřiceti lety. V sezoně 1975/1976 skončili čtvrtí. „Ale všechno je jen dílčí výsledek. Máme za sebou necelou půlku soutěže. Hodnotit budeme až po sezoně,“ zdůrazňuje brněnský útočník a odchovanec Kamil Brabenec. „Každopádně jsme rádi, že může fandy těšit pohled na tabulku,“ pochvaluje si.

Mnozí z fandů Kometu na špici nikdy nezažili. Jak si tým zvyká na neobvyklou roli? „Třetí pozici si nepřipouštíme. Říkám tomu víkendový náskok. Stačí tři prohrané zápasy v pátek, neděli a úterý a jste úplně někde jinde. Liga je vyrovnaná,“ upozorňuje kouč Vladimír Jeřábek.

Brňané v pátek hrají čtvrtý zápas po sobě doma, všechny tři předchozí zvládli. V Rondu zvítězili už šestkrát po sobě, body nechtějí darovat ani Plzni. „O sérii se nebavíme. Víme, že se nám v poslední době doma víc daří a je potřeba formy využít. Plzeň chceme zatlačit, třeba dáme nějaký gól. Uvidíme, jak se bude zápas vyvíjet,“ přemítá Brabenec.

Indiáni mají stále v hlavách odpočet bodů z neoprávněné starty hráčů. Klesli na dvanáctou pozici, jejich boj o předkolo play off však ještě není ztracený. „Zatím se zdá, že budou chtít všechno hodit za hlavu a bojovat. Nic jiného jim nezbývá,“ dokáže se do plzeňské situace vžít Brabenec, jehož tým doháněl velké manko v loňském ročníku.

„Plzeň má ohromnou motivaci. Myslím, že se ještě do play off dostane, ale musíme koukat na sebe,“ zdůrazňuje Jeřábek, který má kromě dlouhodobě zraněných útočníků Baleje a Procházky k dispozici kompletní tým.Souboj dvou modrobílých mužstev startuje v 18.10. Pokud Brňané zvítězí, udělají další krok k extraligovému play off. I v něm už chyběli třiadvacet let.