Po utkání ještě musí zápěstí ledovat, aby předešel otokům, ale už si věří i na zápasy Ligy mistrů, kterou Kometa odstartuje ve čtvrtek na ledě norského Stavangeru v půl osmé večer. „Potřebuju hrát, abych zjistil, co ruka dělá, jde pro mě o nejlepší zkoušku. Po zápase mám sice zápěstí ještě takové unavené, ale v zátěži s tím problémy nemám,“ ujišťoval Káňa.

Nešťastný soubojTřetí utkání čtvrtfinále play-off extraligy minulého ročníku mezi Kometou a Spartou, které doma Brňané vyhráli 4:3 v prodloužení. Hned v úvodní třetině si Jan Káňa po střetu držel zápěstí a odjel na střídačku, znamenalo to pro něj konec sezony. „Stalo se mi to v rohu u mantinelu, odpaloval jsem puk. Přijel hráč a přirazil mi ruku na mantinel, bohužel…“ vracel se Káňa k momentu.

Paradoxně si protrpěl horší zranění, než kdyby si zápěstí zlomil. „Zlomeninu mi doktoři srovnají, sroste to a můžu hrát. Bohužel jsem ale měl přetrhané vazy a utrženou chrupavku. Musel jsem na operaci a měl v ruce dva měsíce dráty. Tři měsíce jsem ji pomalu vůbec nepoužil. Pak jsem ji začal teprve rozhýbávat, takže to bude ještě boj, než na ní posílím všechny svaly,“ uvědomoval si důrazný forvard, který si v minulé sezoně připsal ve 47 duelech dvacet bodů za sedm branek a třináct asistencí.

Teprve minulý týden začal trénovat s celým týmem. „Předtím jsem chodil na led se skupinkou marodů, kde jsem žádný kontakt neabsolvoval, ale teď už hraju a můžu se od toho odrazit,“ těšilo Káňu.

Proti Jihlavě neskóroval, ale dostal se do dobrých šancí. „Trápil jsem se. Snažím se, ale ještě razanci a techniku nemám. Nebo teda technika tam nebyla nikdy,“ smál se zlínský rodák.

Káňa umí často rozdat rány, a tak když spoluhráči pěstně bránili atak na mladíka Vojtěcha Střondalu, chvíli zauvažoval. „Když se něco stane, v adrenalinu to nebude bolet. Jenže pak zjistím, co jsem udělal zase za blbost,“ rozesmál se.

Přátelské utkání v hokeji? Spíš používejme termín přípravné. O nevraživost a bitky totiž není nouze ani v letošním létě. I hokejisté jihomoravských celků Komety Brno a Orlů Znojmo už při prověrkách na novou sezonu shodili rukavice.
Kometa a Orli se bijí i v přípravě: Nenecháme si všechno líbit, říkají