Na medaili tentokrát český národní tým neměl. Na tom se shodly i brněnské hokejové legendy Rudolf Potsch s Vladimírem Nadrchalem. „Výsledek odpovídá vývoji turnaje. Pro nás hrálo domácí prostředí, ale skončily před námi světové velmoci," povídá bývalý skvělý obránce Komety i reprezentace Potsch. „Nepodali jsme špatný výkon, jenže se nesešly všechny okolnosti. Aby mužstvo nastřílelo pár gólů, dostalo se do laufu a věřilo si," dodává někdejší vynikající brankář Nadrchal.

Světový šampionát ovládla neporazitelná Kanada po finálovém triumfu 6:1 nad Ruskem, domácí výběr v Praze prohrál duel o bronz s Američany 0:3. „Přál jsem si, abychom v semifinále padli na Rusy. Taková ta zášť vůči nim by nám pomohla a spíš bychom je spláchli než Kanadu. Ta ve finále předvedla tak markantní rozdíl, až se tomu ani nedalo věřit. Rusové se museli cítit hrozně," podotýká Nadrchal, účastník osmi světových šampionátů, z nichž bral dvě stříbra a bronz.

Bez gólu

Čeští hokejisté ve dvou závěrečných duelech nevstřelili ani branku. „Nepovedly se nám poslední dva zápasy, jinak bylo jejich vystoupení výborné. Na prohře s Amerikou se podepsala sobotní semifinálová porážka s Kanadou. Kromě únavy se projevilo i psychické zklamání. V každém případě ale můžeme našim hráčům poděkovat za výkony, které odvedli," prohlašuje bývalý reprezentační útočník Vladimír Kýhos, jenž na olympijských hrách 1984 v Sarajevu pomohl ke stříbrným medailím a v posledních dvou sezonách dovedl hokejisty Komety Brno v extralize ke stříbru a bronzu.

Potsch s Nadrchalem vybojovali třetí příčku na světovém šampionátu v Československu v roce 1959. „Tentokrát dělali naši hokejisté velké chyby v obraně. Špatné obsazování hráčů před vlastní brankou, aby nemohli dorážet, považuji za největší slabinu," zmiňuje hvězdný zadák brněnské historie, jenž odehrál sedm mistrovství světa, na nichž získal tři stříbra a dva bronzy.

Nejlepší brankář mistrovství světa v Norsku 1958 zase pečlivě sledoval výkony svých následovníků mezi tyčemi Alexandra Saláka s Ondřejem Pavelcem. „Salák měl nehoráznou smůlu, málokdy se stává, aby za brankáře propasírovali takové puky, pak už šanci nedostal. Pavelec nechytal špatně, ale čekal jsem, že bude o něco lepší. Předvedl dobrý průměr a na medaili potřebujete víc. Kanada, Amerika či Finsko měli lepší brankáře," líčí Nadrchal.

Obě osobnosti historie Komety vyzdvihly přínos Jaromíra Jágra, Jakuba Voráčka či čtvrté lajny mladých útočníků. „Jágr rozhodl čtvrtfinále s Finskem. Upřímně mě jeho výkony překvapily," přiznává devítinásobný mistr Československa Potsch.

Po příjezdu útočníka Tomáše Plekance na semifinále s Kanadou definitivně padla šance obránce Michala Kempného, aby se dostal na soupisku. Bek, který po sezoně zamířil z Komety do ruského Omsku, tak do turnaje nezasáhl. „Ze strany trenéra se nedivím, že čekal na Plekance, ale Kempnému měl dát šanci," míní Potsch. „Rozhodně nebyl horší než obránci, kteří hráli. Kouč měl Kempného poslat domů dřív, nebo ho měl využít," dodává majitel osmi zlatých medaili s Kometou Nadrchal.