Stihl jste po ročním odloučení na Sibiři navštívit rodinu?

Zajel jsem si do Hodonína. Jsem rád, že můžu být nějaký čas s rodiči, sestrou a kamarády. Dodává mi to energii. Toho volného času teď moc nebylo. Snažím se využít každý moment.

Zvykl jste si v Rusku na místní mentalitu?

Pro mě to byl rok k nezaplacení. Hokejově mě angažmá v Omsku posunulo trochu výš a určitě tohoto kroku nelituju. Navíc jsem se naučil rusky, což je další plus.

Domluvil jste si, co jste potřeboval?

Všemu jsem rozuměl. Spisovně a plynule sice úplně nemluvím, ale co jsem potřeboval, jsem si vyřídil. Jen když jsme poprvé přiletěli do Ruska s Dominikem Furchem, tak se nás ujala slečna Nataša, která nám zařizovala pracovní povolení a bankovní záležitosti. Ze začátku nám hodně pomohla. Pak jsme se osamostatnili. Každý si našel vlastního řidiče a případně nám pomohl on.

Nesli v klubu špatně vypadnutí ze čtvrtfinále play off?

Je to neúspěch, protože jsme měli velice kvalitní tým. Bohužel jsme sedmý zápas proti Ufě nezvládli a postoupilo šťastnější mužstvo.

Berete teď jako výzvu pozici stěžejního beka pro mistrovství světa?

O té roli mluví hodně lidí, ale snažím se to nevnímat. Soustředím se na sebe a na tým, aby šlapal.

Brněnská parta v národním týmu se ochudila po dvojutkání s Německem o Martina Dočekala a vašeho spolubydlícího Jana Káňu. Už hledáte nového spolubydlícího?

(směje se) Na pokoji teď budu nejspíš s Tomášem Vincourem. V nároďáku ještě pokračuje i Honza Hruška. Snad spolu všichni nějaký čas ještě pobudeme.

pohled expertů
„Kempný rozhodně má potenciál. Je otázka, zda mu v klubu NHL dají prostor a nechají ho tvořit, nebo ho použijí spíš jako defenzivního obránce. On se však dokáže přizpůsobit a rozhodně není jen jednostranně zaměřený."
televizní expert Martin Hosták

„Několik týmů z NHL se o něho intenzivně zajímá. Kempného srovnávají typově s Markem Židlickým. Může zapadnout mezi top čtyři nebo pět obránců některého z klubů."
komentátor 
americké televizní stanice TSN Darren Dreger

Na domácím šampionátu v Praze a Ostravě jste byl minulý rok jako náhradník. Cítíte i díky této zkušenosti větší jistotu před turnajem?

Dění na šampionátu jsem si, jak se říká, očuchal. Nebudu tolik vykulený. Zápas jsem si ale nezahrál, takže jsem zvědavý. Utkání budou asi hodně rychlá.

Berete šampionát jako vstupenku do NHL?

Je to možné, ale já hraju hokej hlavně proto, abych byl sám spokojený ze hry. V Omsku mi končí smlouva na konci dubna. Potom se uvidí.

Spekulovalo se o kontaktu s mužstvem Carolina Hurricanes.

Určitě je NHL můj sen. Momentálně to však moc nechci řešit, nechci nic zakřiknout. Soustředím se hlavně na práci v národním týmu. Chci, abychom byli úspěšní.

Máte v NHL vysněný tým, kterému fandíte?

Sbíral jsem kartičky hokejistů, jako asi každý malý kluk. Ale vyloženě oblíbené mužstvo nemám. Dívám se hodně na sestřihy a sleduju obecně dění v NHL.

Vidíte velký rozdíl v hokeji na užším kluzišti?

Jednou jsem si na něm zahrál na mistrovství světa dvacítek před šesti lety. Menší hřiště si určitě vyzkoušíme před zářijovým Světovým pohárem v Torontu. Myslím si, že nebude trvat moc dlouho, než si zvyknu.