Po první přestávce už se z kabin nevrátil. Ze hry jej vyřadila naražená pata. „V přestávce po první třetině ránu ledoval. Nemohl se ale postavit na nohu, která mu otekla. S největší pravděpodobností chytat v sobotu nebude,“ objasnil kladenský asistent Jiří Kopecký.

Těžká role pak pro zbytek druhého duelu předkola play off připadla na Lukáše Cikánka. Čtyřiadvacetiletý gólman dělal, co mohl, ale porážce 3:5 nezabránil. „Byl jsem připravený. Na utkání se chystám pořád stejně, ať chytám nebo ne. Mrzí mě ale kuriózní inkasovaný gól hned po vhazování,“ narážel na třetí gól Komety.

Právě „vlastenec“ podle Cikánka rozhodl. „Do té doby jsme hráli vyrovnanou partii a měli i hodně šancí. Po naší vlastní brance a dalším gólu v oslabení se Brňané postavili opět na nohy. V závěru nám chybělo jen víc štěstí,“ posteskl si Cikánek.

Po měsíci a půl

Ten stál naposledy v brance Rytířů 13. ledna, kdy Kladno prohrálo s Libercem 2:8. Tehdy jej ve 34. minutě vystřídal Chábera. A plných šestnáct kol, včetně prvního zápasu play off, už Cikánek zahříval střídačku. „Když jsme bojovali o play off, dali jsme příležitost Cháberovi. Proto měl Lukáš složitý úkol, ale zvládl svou roli skvěle. Škoda jen nešťastného gólu. Ale i takové akce se v hokeji stávají,“ zhodnotil Kopecký.

Cikánek odolával brněnským nájezdům i po nešťastné brance a nenechal se rozhodit bouřlivou kulisou. „Samozřejmě jsem měl určité obavy. Ale hrajeme play off. Na to jsem se velice těšil. Když na vás lidí řvou a lítá na vás jedna střela za druhou, není to jednoduché, ale cítil jsem se docela dobře,“ popisoval své dojmy mladý kladenský gólman.

Ten se s velkou pravděpodobností představí už v sobotu před domácími diváky. A Rytíři rozhodně nechtějí skončit v předkole už po třech zápasech. „Prohráváme 0:2. Zní to jako fráze, ale my musíme co nejvíc bojovat. Psychická výhoda je samozřejmě na straně soupeře, přesto se pokusíme sérii obrátit,“ zadoufal Kopecký.

Pokud chtějí Rytíři vyplnit fantastický scénář a vyhrát nad Brnem třikrát po sobě, musí Cikánek Cháberu dokonale nahradit.