Komu? A za kolik?

Otázek je mnoho. A nikdo nechce být konkrétní. „Ano, extraliga ve Znojmě končí. Ale o tom, kam extraligu prodáme, nemám ještě vůbec jasno,“ říká majitel znojemského klubu Jaroslav Vlasák.

Nejvážnějšími adepty jsou podle kuloárních zpráv Kometa Brno a Chomutov. Oba kluby mají velké ambice, které se jim v play off první ligy nepodařilo naplnit.

Vlasák ale zůstal tajemný. „Máme nějaké zájemce. Ale vzhledem k tomu, že ještě neproběhla žádná jednání, nemůžu dát žádné informace. To se uvidí v příštích dnech. Může to být za týden, za deset dní, opravdu nevím,“ uvedl.

Podobně se k celé věci staví i vedení Komety. „Jsem zklamaný z vyřazení Komety. Vyjádřím se až později,“ říká majitel brněnského klubu Libor Zábranský.

Ve Znojmě se hrála nejvyšší soutěž deset let. Poslední dobou ale sílily hlasy o konci extraligového hokeje. A ty se teď potvrdily. „Nebylo to žádné jednoduché rozhodnutí, tyhle věci vždycky důkladně promýšlím. Když člověk vidí, jestli něco má nebo nemá smysl, tak se může rozhodnout, jestli to má nebo nemá dělat. A já jsem se rozhodl takhle,“ řekl Vlasák.

O ceně extraligové licence se dá také jen spekulovat. Podle informací Deníku by se částka, kterou Vlasák vyinkasuje, měla pohybovat okolo pětadvaceti milionů korun. „To záleží samozřejmě na dohodě obou stran, ale já k tomu nic říkat nebudu,“ řekl znojemský boss.

A jaké jsou šance obou prvoligových kohoutů?

Velkým hráčem je nepochybně Chomutov. Jeho předseda Jaroslav Veverka nepopírá, že má klub o extraligovou licenci zájem. Záleží však za kolik bude k mání. „Nedokážu říct, kolik bychom byli schopní zaplatit,“ uvedl Veverka. Chomutov se může těšit ze dvou velkých výhod. „Na počátku dubna pokládáme základní kámen nového zimního stadionu. A pro klub hovoří dlouhodobá finanční stabilita,“ potvrzuje chomutovský generální manažer Milna Vacke.

Kometa se může spoléhat na obrovskou fanouškovskou podporu a majitele Libora Zábranského, který ohromně pozvedl brněnský klub. Otázkou zůstává, zda sežene potřebné finanční prostředky.

Do obchodní bitvy o extraligu také může vstoupit poražený z baráže. Ústí nad Labem i Mladá Boleslav mají peníze na to, aby nejvyšší soutěž utáhly.

Jak vše dopadne? Odpověď přinesou příští dny. Jedno je však jisté. Zákulisní boj bude minimálně stejně tak tuhý jako ten na ledě.

DVA HLAVNÍ RIVALOVÉ

Kometa Brno
* momentálně nejvíce hokejových fanoušků v republice, tradice, Libor Zábranský klub stabilizoval
* zastaralá hala, spolupráce Komety a města v minulosti pokulhávala

KLH Chomutov
* finanční stabilita, stavba nového zimního stadionu
* nemá tolik fanoušků, stará hala je nevyhovující

TOMÁŠ SVOBODA A KRYŠTOF ŽENATÝ