„Jsem rád, že jsme po dlouhé době nájezdy vyhráli a bereme v tomto atraktivním zápase dva body,“ řekl asistent kouče Komety Kamil Pokorný.

Už bylo na čase. V tabulce pátí Brňané kromě výhry 5:4 na nájezdy hned v prvním kole extraligy proti Třinci v penaltové loterii neuspěli. Po čtyřech nezdarech přišlo kýžené vítězství. Možná kvůli horším výsledkům v penaltách padla řada i na jedno překvapení. „Tomáš nájezdy v mládežnických kategoriích jezdí. Bylo to rozhodnutí Libora Zábranského a udělal dobře,“ uvedl Pokorný.

Devatenáctiletý Havránek si počínal zkušeně. Naznačil kličku a zasunul puk mezi betony brankáře Miroslava Svobody. „Naznačil jsem, gólman klekl a viděl jsem, že má díru mezi nohama. Snažil jsem se to nějak prostřelit a povedlo se,“ usmíval se šťastný střelec.

Na jeho trefu zareagoval Ondřej Kratěna. Vítězný nájezd si připsal ale Mallet a v Kometě dosud proměnil z pěti nájezdů čtyři.

Olympijský festival, který se v době olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu uskuteční v Brně a Ostravě, zná své tváře. Na jihu Moravy se ambasadory projektu stali hokejista brněnské Komety Martin Erat s krasobruslařskou Eliškou Březinovou.
Krasobruslařka Březinová a hokejista Erat jsou ambasadoři Olympijského festivalu

K vypjatému závěru ani nemuselo dojít. Po první trefě Jakuba Poura, brankách Tomáše Malce a Hynka Zohorny vedli domácí 2:1. Plzeň ale srovnala minutu a osmnáct sekund před koncem. Po vhazování se dostal k úspěšné bekhendové dorážce David Stach. „Věřili jsme, že to tam padne. Měli jsme ve třetí části spoustu šancí. Jsme rádi za vyrovnání na 2:2. Kluky chválím, že to nezabalili a i se silným soupeřem venku jsme odehráli velice solidní utkání,“ těšilo asistenta kouče Plzně Ladislava Čiháka.

Utkání nabídlo i další zajímavý příběh. Poctivý zadák Malec se proměnil ve svátečního střelce. Trefil se tvrdou ranou k tyčce v první třetině. Skóroval poprvé od prvního finále loňského play-off proti Liberci a po tři a půl letech čekání v základní části extraligy. „Tomáš Bartejs mi to pěkně hodil do strany. Snažil jsem se trefit bránu a gólman asi neviděl,“ popsal pro Českou televizi pětatřicetiletý bek stále páté Komety.

Kometa Brno – Škoda Plzeň 3:2 sn (0:1, 2:0, 0:1 – 1:0)
Branky a nahrávky: 32. Malec (Bartejs, R. Zohorna), 39. H. Zohorna (Krejčík, M. Erat), rozhodující sam. nájezd Mallet - 7. Pour (D. Sklenička), 59. Stach (Gulaš, Indrák).
Rozhodčí: Pavlovič, Pešina – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:8. Využití: 1:0. Diváci: 7700 (vyprodáno).
 
HC Kometa Brno: Čiliak (Jekel) – J. Krejčík, O. Němec, Gulaši, Štencel, Malec, Bartejs, Barinka – Zaťovič, V. Němec, Haščák – R. Zohorna, Hruška, M. Erat – T. Havránek, H. Zohorna, Mallet – Dočekal, L. Čermák, Vondráček.
HC Škoda Plzeň: M. Svoboda (Kolář) – Moravčík, P. Kadlec, D. Sklenička, Jones, Pulpán, Čerešňák, L. Kaňák – Schleiss, Mertl, Gulaš – D. Kindl, Kratěna, Indrák – Stach, Kracík, Straka – Rubner, Preisinger, Pour.