Dostál se nejprve skvěle prezentoval na předsezonním kempu Anaheimu Ducks. Celku z NHL, který hokejového gólmana v minulém roce draftoval jako osmapadesátého v pořadí.

Pro tento ročník se ještě vrátil do Komety. Jenže v bráně úřadujícího mistra bylo plno. Mladý gólman potřebuje chytat. Proto Dostálovi dopřáli prostor v prvoligové Třebíči, kde podával od začátku sezony spolehlivé výkony. „Hraje se tam mužský hokej, což mi hodně dává a naučil jsem se spoustu věcí, protože se setkávám se zkušenými hráči, kteří něco dokázali v extralize,“ pochvaloval si Dostál.

Paralympijský šampion Arnošt Petráček a ředitelka nadace Natálie Bilová jej podepsali v Brně.
Paralympijský vítěz Petráček našel podporu v Brně u Nadačního fondu Emil

Šance v áčku Brna přesto nepřicházela. V prosinci se odebral na juniorský světový šampionát do Kanady. Kometa Dostál rozzářil zámořská kluziště. Předváděl úchvatné výkony, což nezůstalo bez povšimnutí. „Velmi rád bych ho viděl v bráně v extraligovém utkání,“ prohlásil majitel a hlavní trenér Komety Libor Zábranský.

VELKÁ PREMIÉRA

Pak přišel domácí zápas Komety proti Karlovým Varům. Psal se 11. leden 2019. Den, na který Dostál nikdy nezapomene. Dočkal se debutu v áčku brněnského týmu. Zaskvěl se jedenadvaceti úspěšnými zákroky. Za záda pustil jeden kotouč, čímž se výrazně podepsal pod výhru Brna 3:1.

Za další dva dny naskočil do utkání proti Litvínovu. Jenže v první třetině obdržel tři branky a o přestávce jej trenér střídal. Brňané nakonec padli 3:5. „Věděl, kde se staly chyby a co mohl udělat líp. Nebyl důvod něco víc rozebírat. Nic špatného se nestalo. Tohle je prostě součást hokeje,“ zastal se Dostála trenér brankářů Komety Jaroslav Odehnal.

Kempný má v NHL důvěru
Michal Kempný má v NHL důvěru. Kariéru mi zachránil trejd do Washingtonu, říká

Muž, jehož rukopis nese nesmazatelnou stopu na kariéře osmnáctiletého brankáře. „Začínal u mě, když mu ještě nebylo ani šest let. Byl hodně malinký. Znám ho opravdu od jeho úplně prvních hokejových krůčků,“ líčil Odehnal.

Z Dostálova rozletu překvapený není. Naopak. „Už jako mladý kluk byl poctivý a ohromně ctižádostivý. Nepamatuji si, že by chyběl na nějakém tréninku. Jeho píle byla opravdu extrémní. Stanovené cíle se mu pomalu začínají plnit. Mám z něho obrovskou radost. Potenciál prokazuje delší dobu. Je jeden z nejlepších gólmanů ve svém ročníku vůbec,“ poznamenal Odehnal.

PSYCHICKÁ ODOLNOST

V čem vidí hlavní přednosti Dostála? „Především v hlavě. I v mladém věku už vyniká dobrým čtením hry. Rovněž oplývá i bruslařskou a technickou vyspělostí. Neříkám, že není na čem pracovat, ale po psychické stránce je opravdu na skvělé úrovni,“ dodal Odehnal.

Další zkušenosti bude Dostál sbírat ve finské nejvyšší soutěži v týmu Ilves Tampere. „Základ přesunu Lukáše do Finska byl návrat Marka Čiliaka do Brna. Naskytla se možnost odejít do Ilvesu, kde ho znají trenéři, což je výhoda. Jsme vděční, že ho vedení Komety uvolnilo do konce sezony,“ sdělil Dostálův agent Marek Vorel.

Ten finskou anabázi pro svého klienta vítá. „Podívá se do zahraničí, procvičí si angličtinu a pozná trochu jiný hokej. Do budoucna mu tahle zkušenost jedině pomůže. Bude stabilní člen áčka. Kolik dostane prostoru, záleží na trenérech,“ uvedl Vorel.

Dostál mu v nedávných měsících činil velkou radost. Program pro nadaného brankáře do konce této sezony je jasný. Otázka zůstává, co v příští? Dostane větší prostor v áčku Komety, nebo se vydá cestou nižších zámořských soutěží?

Volejbal Brno, ilustrační foto
Volejbal Brno poslal hvězdy do nižší soutěže. Podáme stížnost, hlásí Benátky