Tak to přece jen jde. Hokejisté brněnské Komety se přesvědčili, že dokážou ve finálové sérii Zlín porazit. Na domácím ledě ve čtvrtém 
duelu o titul hosty přehráli 3:1, stejným poměrem pak v sérii prohrávají. Pátý zápas uvidí v pátek zlínský stadion.

Střelecká smůla Komety se nerozplynula po patnácti vteřinách jako v předešlém 
duelu. Čekala až do sedmé minuty. K Jakubu Svobodovi se šikovně odrazil puk. „Šel přímo ke mně, byl jsem sám," oddechl si Svoboda, na nějž ještě v první třetině navázal Tomáš Vondráček.

Kometě se vyplatila sázka na totální překopání útoků. Ten čtvrtý navíc do hry zasahoval minimálně. „Je to rozdíl. Ale šance jsme si vypracovali. Jen je proměňovat," povídal nejproduktivnější brněnský forvard Vojtěch Němec.

Hostující ševci předvedli nejhorší výkon v poslední době. Před třemi finálovými výhrami uspěli čtyřikrát v řadě i v semifinále proti Třinci. Narazili až teď. „Možná z naší strany přišlo uspokojení. Nebyli jsme tak důrazní jako v předchozích zápasech. Pak necháváme volné hráče," štvalo zlínského beka Oldřicha Kotvana.

Střelecky měl poprvé v sérii navrch Zlín. Jenže proti brankáři Jiřímu Trvajovi se prosadil jen díky Petru Čajánkovi v úvodu prostřední části. Na začátku třetí uklidnil Brňany Jakub Koreis. „Pro nás se toho moc nemění. Pořád nesmíme další zápas prohrát," podotkl po utkání brankář Trvaj, který si ve čtyřiceti letech podruhé užil extraligové finále.

V historii extraligového play off žádný tým neotočil sérii ze stavu 0:3 na 4:3. Podařilo se to pouze Opavě v baráži proti Znojmu. „Zažil jsem to na Slovensku. Tehdy se to povedlo Trenčínu proti Slovanu," zamítl nemožnost obratu brněnský asistent kouče Martin Pešout.

Jihomoravský celek na soupeře tentokrát vyzrál jeho zbraní – trpělivostí. „Nechtěli jsme na Zlín vlétnout a nechat si hned dát gól. Po první brance jsme se uklidnili. Už jsme neměli co ztratit. Čekali jsme před brankou na odražené puky a dávali z toho góly," těšilo brněnského kouče Vladimíra Kýhose. Jeho tým ještě před úvodním buly úterního zápasu přišel o dvacet tisíc korun. Tak vysoká byla pokuta za nesportovní chování diváků. Ti v ve druhé třetině třetí bitvy o titul polili rozhodčího pivem. Předseda disciplinární komise extraligy Karel Holý při stanovení výše pokuty zohlednil, že se jednalo již o třetí podobné provinění Brna v aktuální sezoně.

Finále play off hokejové extraligy – 4. zápas:

HC Kometa Brno – PSG Zlín 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Jakub Svoboda (Koreis), 17. Vondráček (Koreis, Kempný), 42. Koreis (Kuboš, Žižka) – 21. Čajánek (Zámorský, Veselý). Rozhodčí: Pešina, Šindler – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 8:8, navíc Veselý (Zlín) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 7200 (vyprodáno). Stav série: 1:3.

Sestavy:

Brno: Trvaj – Dlapa, Jan Hanzlík, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka – T. Svoboda, Čermák, J. Káňa II – H. Zohorna, V. Němec, Pivko – Vondráček, Koreis, Jakub Svoboda – P. Mrázek, Raška, Burian. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Zlín: Kašík – Zámorský, Urbanec, Marušák, Kotvan, Matějíček, Řezníček – Honejsek, Čajánek, Veselý – Balaštík, Leška, Köhler – Ondráček, Melenovský, Kubiš – Okál, Holík, F. Čech. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.