Kometa má proti svým nejbližším pronásledovatelům dva zápasy k dobru, o polovinu této výhody ale přijde už v úterý na ledě Českých Budějovic. „Navíc nikde není dané, že v těch zápasech získáme body," nabízí realistický pohled Venera.

Sparta i Litvínov na šestém a sedmém místě mají dobrou formu. Brněnští hokejisté se tak momentálně musejí vypořádat spíš s dotahujícími protivníky na devátém až dvanáctém místě. Jak si povedou?

8. KOMETA – 62 BODŮ. Solidní výchozí pozice Brna nyní nestojí na silných základech výsledků. V prvních 26 zápasech extraligy získalo 49 bodů, ve druhé polovině k nim zatím přidalo pouhých 13. „Nemůžeme se ohlížet na to, kdy jsme body získali. Musíme se dívat na současnou situaci," tvrdí Venera, který nevyloučil ani možný zásah do mužstva výměnou hráčů.

V případě úterní porážky na jihu Čech už začne situace Komety vypadat takřka hororově. Propad ze stříbrné pozice mimo play off za šest týdnů. Katastrofální scénář pro úřadujícího vicemistra.

9. VÍTKOVICE – 58 BODŮ. Severomoravané podobně jako další celky na spodku tabulky doplácejí na mizerný start. I léčba slovenským koučem Peterem Oremusem se po počáteční euforii změnila ve střídání dobrých výsledků s horšími. „Teď musíme chytat týmy před námi. A odpoutat se od těch pod námi," má jasno útočník Vítkovic Ondřej Roman.

10. ČESKÉ BUDĚJOVICE – 58 BODŮ. V úterý pět minut po šesté hodině večer si to Mountfïeld rozdá s Kometou. Pro Brňany jde dost možná o klíčový zápas sezony. Pokud uspějí, odskočí Jihočechům na sedm bodů. V opačném případě bude týmy dělit jediný bod. Jenomže České Budějovice vyhrály už čtyřikrát v řadě. „Čeká nás ještě spousta práce, abychom hráli play off," říká čerstvá posila Jihočechů ze Slovenska Tomáš Harant.

11. PARDUBICE – 55 BODŮ. Asi největší negativní překvapení sezony je postavení mistrovských Pardubic. Jenomže „perníkáři" povolali tajný trumf: kouče Miloše Říhu. Jeho návrat se může ukázat jako rozhodující faktor pro postup Pardubic mezi elitní desítku. Mnoho neztrácejí. V neděli si Říha hned vyšlápl na silnou Plzeň. „Tým se léčil šokem. Ale neberu si žádnou nálepku spasitele. Sám člověk nic neudělá," upozorňuje kouč s bohatými zkušenostmi z KHL.

12. KARLOVY VARY – 51 BODŮ. Noční můra Komety z konce roku. Energie den před silvestrem přehrála Brno 7:0. Momentálně na desátou příčku ztrácí sedm bodů, na osmou Kometu další tři. Z vážných zájemců o play off má nejhorší pozici, navíc odehrála nejvíc zápasů a čeká ji těžký los. „Náš cíl je pořád postup do vyřazovací části. Jde ale poznat, že na tom psychicky stále nejsme úplně v pohodě," přiznává karlovarský asistent kouče Jaromír Kverka.