V úvodu extraligy Radim naskakoval na led v pozici křídla druhé formace po boku centra Jana Hrušky. Trenéři tak chtěli navázat na jejich úspěšnou spolupráci z poslední spanilé jízdy play-off za titulem. Jenže vzájemná chemie se vytratila.

Proto se Radim Zohorna přesunul do třetí lajny, kde aktuálně zastává centra po odchodu Lukáše Nahodila. „Mám ho zafixovaného spíš jako křídlo a typově tam podle mě pasuje. Jeho pozice uprostřed je dána spíš tím, že Kometa nemá dostatek hráčů na centra. Jeden jim chybí do ideálu,“ myslí si Jakub Koreis, bývalý útočník brněnského celku a nyní televizní expert.

Utkání 10. kola hokejové extraligy: HC Vítkovice Ridera - HC Kometa Brno, 14. října 2018 v Ostravě. Na snímku (střed) Leoš Čermák.
Kometa o sedmé výhře v řadě nad Vítkovicemi rozhodla v nájezdech

Trenéři Komety tak ukázali právě na nejmladšího ze tří bratrů Zohornových. „Zkouší Radima a třeba mu to tam sedne. Mně osobně přijde bruslením a přímočarostí lepší spíš na křídle,“ sděluje Koreis, jenž s Kometou získal bronz a stříbro v extralize.

Zohornovou hlavní výhodou na pozici centra je úspěšnost na vhazování, kterou má šestou nejlepší v brněnském celku. „Určitě to hraje roli, ale zatím po desíti kolech je to moc malý vzorek. Je těsně nad padesáti procenty, ale Kometa potřebuje hráče, kteří dokáži vyhrát buly,“ nabízí pohled Koreis, jehož v roce 2002 draftoval v prvním kole Phoenix jako devatenáctého hráče celkově.

Radim Zohorna v této sezoněOdehrané zápasy: 10
Body: 2 (0 gólů + 2 asistence)
Počet střel: 10
Trestné minuty: 6
Hodnocení účasti na ledě plus/minus: +1
Průměrný čas na ledě: 10:40
Vhazování/vyhraná: 39/20
Úspěšnost vhazování: 51,28 procenta

Na centru sice herně pookřál, ale pořád mu chybí zejména produktivita. Po desíti odehraných kolech má v kolonce bodů jen dva. „Za chvíli na něj může vzniknout tlak, aby bodoval. Jinak na jeho místě dostane šanci někdo jiný,“ podotýká čtyřiatřicetiletý bývalý útočník.

Nejprve dostal Zohorna na křídla Luboše Horkého a a Václava Karabáčka. „Jejich lajna měla hodně pohybu, ale chyběla jim produktivita,“ říká asistent trenéra Komety Kamil Pokorný.

Tak přišla další změna. Karabáčka nahradil Lukáš Kašpar. „Vždy je lepší když s mladými hraje jeden zkušenější. Nejhorší co může být je dát tři nezkušené do jedné lajny a čekat zázraky. Je lepší, jak to dělá Libor Zábranský, že to kombinuje. Herní praxe Kašpara je obrovská, navíc začal sbírat body, trochu to z něj spadlo. Koukal jsem na něj a herně se zvedl. Má co předávat,“ líčí Koreis.

Kašpar předtím naskakoval ve druhé lajně po boku Hrušky a Karla Pláška mladšího, jehož v této sezoně bodově odšpuntoval, když mu připravil premiérový gól v A týmu Komety. „Je to výborný člověk, hráč a strašně moc se toho od něj učím,“ glosuje Plášek mladší na adresu Kašpara.