Ve Švédsku se připravuje na zápas jeden kompletní útok z extraligy Alexandre Mallet, Hynek Zohorna a Lukáš Nahodil. Z obránců nastoupí Tomáš Bartejs, Tomáš Malec, Jan Štencel a Michal Barinka. „V Lize mistrů máte na soupisce jedenatřicet jmen. Někteří beci museli jet, nemáme jich tolik. Zranil se i Dalimil Mikyska, Filip Král odchází do zámoří. V brance se pak podělí Karel Vejmelka a Lukáš Dostál,“ tvrdil Pokorný, který zůstal také doma.

V Malmö povedou tým Petr Haken a Jiří Horáček. Brňané momentálně vedou tabulku skupiny s dvanácti body, Malmö nasbíralo o dva body méně. Švédský celek s přízviskem Rudí jestřábi skončí první, pokud Kometu porazí v základní hrací době. Jde o zápas dvou jistě postupujících do play-off. „Řekli jsme klukům, že výhra je základ. (smích) Snad si to užijí. Pro některé juniory to bude novinka a zážitek. Doufám, že uhrají dobrý výsledek. Soutěž je dobrá, hraje se hodně do těla, super konfrontace,“ vzkázal dvaatřicetiletý brněnský útočník Martin Zaťovič.

Hokejisté brněnské Komety si v desátém kole extraligy smlsli v repríze dubnového finále na Liberci, když zvítězili jasně 7:2.
Repríza finále? Gólovou smršť Komety proti Liberci načal Krejčíkův gól "zadarmo"

V neděli měl stejně jako další hráči A týmu volný den. „Celé dopoledne jsem prospal a teď začnu trochu fungovat okolo baráku,“ smál se v pondělí Zaťovič. Program na úterní večer má jasný. Zápas přenáší stanice Sport 2. „Podívám se, ale nervózní nebudu, protože přece jen nejde o extraligu a už jsme postoupili,“ uvedl.

Kometě chybí kompletní první přesilovková formace, včetně Zaťoviče, která nyní drtí soupeře v extralize. „Jsme spokojení, jak to zatím jde, ale vždy je co zlepšovat. Furt sledujeme video a řešíme maličkosti, které potřebujeme zlepšit. Šéf je pořád Martin (Erat – pozn. red). Všechno režíruje a od něj se to odvíjí,“ sdělil Zaťovič, nejlepší střelec Komety v extralize s šesti góly. Erat je s pěti trefami a dvanácti asistencemi druhý nejproduktivnější muž extraligy a nejlepší nahrávač.

HC Škoda Plzeň x HC Kometa Brno
Plzni unikly pravidla a Erat trestal. Kometa uhájila první místo

Úřadující mistr vede s úspěšností 26,53 procenta statistiku využití přesilovek společně s Třincem. V Lize mistrů má úspěšnost pouhých 15,79 procenta. „Ligu mistrů jsme hráli v létě v přípravě, než si to sedlo. Evropské mančafty taky brání možná trochu jinak,“ dodal Zaťovič.

Teď se na extraligovou vlnu v početní převaze Kometa v okleštěné sestavě nejspíš nedostane. Na druhou stranu se Brňanům může vyhnout stereotyp špatných vstupů do utkání. Potvrdil se i v neděli v Plzni po první třetině prohrané 0:3. „Starší hráči si samozřejmě vzali slovo. Každý z nás věděl, že jsme zaostávali úplně ve všem. Jsem rád, že jsme s tím zápasem něco udělali,“ těšilo po výhře 5:4 v prodloužení v Plzni forvarda Tomáše Svobodu.

Jistí postupující do play-off
Skupina A: Tappara Tampere
Skupina B: Kometa Brno, Malmö Redhawks
Skupina C: JYP Jyväskylä
Skupina D: Adler Mannheim
Skupina E: Växjö Lakers, Bílí Tygři Liberec
Skupina F: Nottingham Panthers
Skupina G: Brynäs IF, Red Bull Mnichov
Skupina H: Frölunda Indians
Los play-off: pátek, 12.00, přímý přenos na oficiálním webu www.championshockeyleague.com