V pátek od půl šesté odpoledne mohou nepříznivou sérii ukončit v zápase 49. kola nejvyšší české soutěže na ledě Pirátů z Chomutova. „Bilance je zarážející. Loni jsme byli celkově druzí nebo třetí ve venkovní tabulce. Letos jsme získali jen dvacet bodů z venku (horší je jen Chomutov a Litvínov – pozn. red.). Musíme se 
s tím poprat, máme ještě dvě příležitosti," říká asistent trenéra Komety Martin Pešout, jehož svěřenci mimo dnešní utkání zavítají ještě v úterý do Pardubic.

Kometa zaujímá devátou pozici a v tabulce ztrácí na sedmý Chomutov osm bodů. Povzbudila ji především důležitá úterní výhra 3:1 nad Třincem, díky níž si přiblížila jistotu postupu do předkola play off. Na jedenácté místo má nyní náskok šesti bodů. „Myslím si, že nás nakopla už výhra 3:1 se Znojmem v duelu O pohár hejtmana Jihomoravského kraje. I díky němu jsme se zvedli," hlásí obránce Komety Petr Kuboš, jenž se po zranění vrací do hry a obnoví spolupráci v první obranné dvojici s Tomášem Kaberlem.

Brňany čeká těžký soupeř. Chomutov už jde do utkání 
v plné síle. Na lavičku Pirátů se po úmrtí své manželky vrací hlavní kouč Vladimír Růžička. Společně se synem absentoval v předchozích dvou duelech. „Od středy už vede tréninky," potvrzuje chomutovský asistent trenéra Břetislav Kopřiva.

Jeho tým ještě útočí na první šestku v tabulce, která zajišťuje přímý postup do play off. „Naděje stále je, i když už musíme vše vyhrát. Brno se dostalo z nejhoršího, takže čekáme hodně těžkého soupeře," míní Kopřiva.

Brněnský soupeř se opírá 
o nejproduktiv¬nějšího hráče extraligy Romana Červenku, který nasbíral už 58 bodů za 21 gólů a 37 asistencí. „S trenérem Liborem Zábranským jsme si řekli, že se zaměříme hlavně na náš tým, ne na hráče soupeře. To pak akorát svádí k tomu, že se přizpůsobíme protivníkovi," povídá Pešout.

V pátek potká několik bývalých svěřenců. „Je tam polovička slávistů, které jsem trénoval v mládeži," usmívá se Pešout, který vedl čtyři roky i Františka Moščice. Chomutovský masér v listopadu po utkání udeřil hokejkou do zad forvarda Davida Ostřížka. „Nějaké zbytečné emoce nečekám," dodává Pešout.

trest pro RákoseV úterý třinecký útočník Daniel Rákos zasáhl beka Komety Jana Hanzlíka, po odehrání puku.
Rozhodnutí: zákaz startu pro Rákose ve dvou duelech.
Předseda disciplinární komise Karel Holý: „Zákrok byl ve vysoké nájezdové rychlosti, mimo zorný úhel protihráče a Rákos se před ním vědomě napřímil. Šlo o zásah ramenem do oblasti hlavy a krku."
Brněnský asistent trenéra Martin Pešout: „Původně jsme nechtěli stížnost podávat. Je nám jasné, že Třinec hráče v této situaci potřebuje, ale chceme chránit naše kluky. Šlo o likvidační faul."