Hradecký Mountfield má na Kometu k dobru tři utkání. Jedno ukrojí v úterý doma proti sedmému Chomutovu, jenž z první pozice pro předkolo play-off na Brno ztrácí sedm bodů. „Po kvalitním úvodu sezony by čekal Kometu v tabulce výš kde kdo. Bude to mít složité, ale pořád jde o top tým extraligy. První šestka je kvalitativně celkem jasně daná. Chomutov hraje dobře, ale nemá stabilní výkony. Vítkovice se prezentují výsledky nahoru dolů. Nemyslím si, že se tabulka v poslední čtvrtině závratně přeskládá. Spíš se jen prohodí týmy v první šestce," povídal televizní expert Martin Hosták.

Brněnský celek v bilanci posledních deseti zápasů zaujímá až jedenácté místo. Za pokles formy může slabší efektivita, zlomeniny rukou klíčových forvardů či zhoršená hra v přesilovce, v jejímž využití klesli Brňané v sezoně postupně z prvního na čtvrté místo.

Bez Martinů Erata a Zaťoviče však Kometa musí vydržet až do konce základní části. „Hlavně přesilovky, ve kterých dělali spoustu bodů, už nepůjdou do prázdné brány. Elegantní hra nestačí. U Komety mi schází ještě větší zarputilost," mínil Hosták.

O jednodušší hru se Brňané snažili už v utkání s Olomoucí. Útočníci sehrávají akce na beky a mají chodit do branky. Obránci pak pálí z druhé vlny. Nejvíc střel z týmu měli v neděli Michal Gulaši – šest a Ondřej Němec – čtyři.

Produktivita v posledních zápasech vázne i přesto, že Brňané disponují největší efektivitou střelby v extralize. Z 1081 střel dali 129 branek, tedy mají využití 11,9 procenta. „Jenže úspěšnost je daná začátkem sezony, kdy to Kometě padalo," řekl Hosták. „Je to na sebevědomí hráče, aby věděl, kam střílí a věřil si, že to trefí," uvědomoval si Káňa.

Právě psychika znamená nyní největší problém. „Olomouc otočila výsledek a šlo vidět, že to hráči měli dost v hlavě. Pak už byla pro nás situace složitá," tvrdil asistent kouče Komety Petr Haken, který vidí jako klíčový už start poslední čtvrtiny základní části v pátek proti jedenáctému Zlínu.

Tabulka posledních deseti zápasů:
1. Liberec 8 0 0 2 24:15 24
2. Mountfield 7 0 1 2 37:22 22
…10. Karlovy Vary 3 0 2 5 22:27 11
11. Kometa Brno 3 0 2 5 19:28 11
…14. Pardubice 1 1 1 7 20:34 6