Brňané doma narazili na úplně jiný Hradec Králové než ve druhém kole v září, kdy na jeho ledě zvítězili 4:2. Východočeši už se dostali z krize, a navíc Brňané v první třetině brankáře Patrika Rybára příliš neprověřili – dle statistik vystřelili na branku jen třikrát. „Hlavní příčina byla asi ve střelbě. Měli jsme šance, ale neproměňujeme je, chyběl nám tlak do brány,“ řekl brněnský bek Jakub Krejčík.

Mountfield byl na brněnském ledě disciplinovaný v dodržování taktiky a brankář Rybár pochytal hlavně ve druhé a třetí třetině několik slibných šancí, celkem si připsal 22 zákroků. „Soupeř to staví na gólmanovi, chytá fantasticky, v klidu, opět se to ukázalo. Samozřejmě i jejich houževnatá obrana to podpořila,“ pokračoval Krejčík.

Duel se rozlouskl v přesilových hrách. Ve 24. minutě jednu z nich využil bývalý reprezentační útočník Petr Koukal pohotovou dorážkou. Až devět minut před koncem srovnal také v přesilovce Martin Erat, ale v 55. minutě ve dvojnásobné převaze rozhodl přesnou ránou do horního růžku Jaroslav Bednář. „V oslabení tří proti pěti nás domácí zamkli. Hodně nás podržel Rybka. Následně jsme obdrželi branku už ve čtyřech z hole Erata, ale efektivita z přesilovek nakonec rozhodla. My jsme z nich dali dva góly a domácí jeden,“ hodnotil asistent kouče Hradce Králové Pavel Hynek.

Hokejový obránce Tomáš Bartejs.
V Kometě často blokuje střely. Nechci být za holku, směje se Bartejs

Mountfield vyhrál v Brně poprvé od svého vstupu do extraligy před čtyřmi lety v základní části a protáhl svou šňůru výher na sedm v řadě. „Dostávali jsme se do tlaku dál i po využité přesilovce, ale bohužel nás pak zastavili verdikty rozhodčích a soupeři se podařilo vstřelit vítězný gól,“ utrousil asistent kouče Komety Kamil Pokorný.

Brňané byli z výkonu sudích značně rozladění. Těsně před svou trefou jel totiž Bednář trestné střílení za to, že gólman Marek Čiliak hodil hokejku. Hradecký kapitán ale neuspěl. „Čiliak mě výborně vybruslil. Nemusím potvrzovat jeho kvality. Nicméně jsem věděl, kolik času zbývá, a tak jsem to vzal na sebe,“ dodal Bednář.

Kometa Brno – Mountfield Hradec Králové 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 51. M. Erat (J. Krejčík) – 24. Koukal (Jaroslav Bednář, Gregorc), 55. Jaroslav Bednář (Gregorc, Koukal). 
Rozhodčí: Hejduk, Novák (SVK) – Kis, Rampír. Diváci: 7507.
 
HC Kometa Brno: Čiliak (Vejmelka) – Barinka, Štencel, Gulaši, J. Krejčík, Malec, Bartejs – Zaťovič (A), Hruška, M. Erat (A) – Horký, L. Čermák (C), Vincour – T. Svoboda, V. Němec, Haščák – Mallet, Nahodil, H. Zohorna – Plášek.
Mountfield HK: Rybár (J. Sedláček) – Gregorc, Cibulskis, Graňák, Rosandić, Vydarený, Pláněk – Šimánek, Dragoun, Köhler (A) – Cingel, Kukumberg, Jaroslav Bednář (C) – Červený, Koukal (A), Vopelka – Látal, Miškář, Jarůšek.