S výsledkem 2:1 si do Brna odvezla i mečbol, který může v sobotu využít. „Takový je play off hokej. Měli jsme možná optickou převahu, ale oba týmy daly po jednom gólu," povídal někdejší brněnský hrdina Tomáš Divíšek, nyní ve službách Sparty.

Přes obří tlak sparťanů se do vedení dostala Kometa. Ke zkušenému Liboru Pivkovi se několikrát šťastně odrazil puk a před brankářem si věděl rady. Jenže ve vedení Kometa zůstala pouhých 38 vteřin, než na druhé straně kontroval Dominik Simon. Ve zbytku základní hrací doby následoval festival zahozených šancí Pražanů. „Viděli jsme zápas se šťastným koncem pro nás. Chtěli jsme jít v sérii znovu do vedení, to se nám povedlo," oddechl si asistent brněnského trenéra Karel Beran.

Jediným úspěšným exekutorem v nájezdech byl obránce Jozef Kováčik. „Hráli jsme výborně. Jenom jsme nedali góly. Nájezdy jsou pak vždycky loterie," povídal obránce Sparty Jan Piskáček.

Kometě se defenziva dařila, i když nastoupila bez potrestaného beka Jana Hanzlíka. Spartu trest pro Tomáše Rachůnka tolik nebolel. Zvlášť, když nebyl k dispozici ani nejproduktivnější Jihomoravan Vojtěch Němec.

Po vyhecovaném pondělním zápase v Brně se jiskřilo i přes média. Na led se ale nervozita nepřenesla. Naopak. Až na drobné rozmíšky před brněnským brankářem oba týmy hrály tvrdě, ale fair play. Šesté pokračování série je na programu zítra v půl šesté večer. Oba odvěcí rivalové se tentokrát představí na ledě brněnské Kajot Areny. „V Brně je to vždycky těžké. Nezbývá nám, než se připravit a srovnat sérii," přiznal asistent sparťanského kouče Zdeněk Moták. Jenže Jihomoravané samozřejmě mají jiné plány. „Kvalitně se připravíme a zkusíme sérii ukončit už doma," řekl kapitán Komety Leoš Čermák.

Semifinále play off hokejové extraligy – 5. zápas:

HC Sparta Praha – HC Kometa Brno 1:2 po sam. nájezdech (1:1, 0:0, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 19. Simon (Krejčík, Divíšek) – 18. Pivko (Raška), rozhodující nájezd Kováčik. Rozhodčí: A. Jeřábek, Šindler – Barvíř, Pešek. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 11.738. Stav série: 2:3.

Sestavy:

Sparta: Pöpperle – Krejčík, Piskáček, Sičák, Polášek, Philipp, Kubát – P. Ton, J. Hlinka, Buchtele – Kumstát, Pech, Rolinek – Klimek, Přibyl, I. Rachůnek – Simon, Divíšek, Forman. Trenéři: Jandač a Moták.

Brno: Čiliak – Kováčik, Kempný, Kuboš, Dlapa, Miller, Žižka – Jakub Svoboda, Čermák, Š. Novotný – T. Svoboda, J. Hruška, J. Káňa II – H. Zohorna, Raška, Pivko – Vondráček, Koreis, Burian. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

ROZHOVOR S GÓLMANEM MARKEM ČILIAKEM ČTĚTE V PÁTEČNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST