Na osmi skříňkách musí v kabině Komety vyměnit jmenovky. Přesně tolik nových tváří na začátku letní přípravy přivítal kouč Zdeněk Venera, jedenáct hokejistů z loňského kádru Brno opustilo. I trenér je nový. Zdeněk Venera spolu se svým asistentem Lubomírem Oslizlem teď musejí namíchat zaručeně účinný lektvar s názvem Postup do extraligového play off.

Experti oslovení Deníkem Rovnost odhadují, jak kvalitní ingredience má jihomoravský klub k dispozici.

Trenéři. Po experimentech a kolotoči vyhazovů či rezignací přichází pan Úspěch. Na Veneru se hodně spoléhá. „Jde o zkušeného trenéra. Kde působil, tam to klapalo, s ním by to mělo být v pořádku. Lubomír Oslizlo je asistent, hlavní tíha spočine na Venerovi,“ myslí si bývalý vynikající brněnský útočník Jaroslav Jiřík. „Nejdůležitější je kádr. Když nemáte vhodné hráče, můžete být třeba Scottie Bowman (legendární kanadský trenér – pozn. red), a nic s ním neuděláte,“ dodává.

Brankářská dvojice. Žádné novinky. O místo jedničky se poperou Fin Sasu Hovi se zkušeným Jiřím Trvajem. V uplynulé sezoně dostával přednost skandinávský miláček fanoušků, trpěl však nevyrovnanými výkony. „Do Vánoc se brankářům dařilo, pak už ne. Stejně jako celému mužstvu. Ale gólmani kvalitní nebyli, osobně bych sáhl k výměně. Když zůstali, sázel bych na Trvaje,“ tvrdí další legenda brněnského hokeje Jaromír Meixner.

Obrana. Při některých kombinacích zadních řad Komety vstávali fanouškům v Rondu vlasy hrůzou. Výsledek? Čtvrtá nejhorší defenziva v základní části podle počtu obdržených branek. „Na můj vkus nebyla moc spolehlivá. Teď přichází Tomáš Žižka, zkušený bek. Těch není nikdy dost. Určitě bych ještě jednoho přivítal. Říká se totiž, že hokej je hra obránců,“ připomíná Meixner.

Nové tváře Komety.

Útok. Ostrý ofenzivní břit brněnského klubu neotupil čas, jak zpíval Jiří Zmožek, ale odchody. Sedm borců z minulé sezony už modrobílé barvy neoblékne. Ze 148 branek v základní části jich dali plnou třetinu.

„Hlavně Balejovy a Kvapilovy góly budou chybět. Na ty se v zakončení dalo spolehnout. Zatím tam nevidím žádnou náhradu, ale rád bych se mýlil. Každopádně mi po této stránce přijde Kometa víc oslabená, než posílená,“ obává se Jiřík. Naději zatím skýtá jen návrat Tomáše Pospíšila ze Slavie a příchod „Rusa“ Leoše Čermáka.

Další posily. Kdo povede modrobílé šiky do boje na extraligových kluzištích jako vojevůdce? A kdo zdvihne splihlý prapor v případě neúspěchu? Zatím těžko říct. Rozený lídr chybí. „V minulých sezonách tuto pozici zastával Jirka Dopita. A teď? Nevím. Petr Hubáček je pro tento úkol příliš hodný. Chtělo by to zkušeného útočníka, který by tým strhl i svými góly,“ nabízí Jiřík řešení.

Vedení Komety avizovalo, že se před sezonou ještě pokusí přivést elitního forvarda.