„Po dvou třetinách jsme mysleli, že zápas dohrajeme klidněji,“ usmíval se brněnský kapitán Jiří Dopita, který se po vleklém zranění přesně po měsíci vrátil do sestavy. Modrobílí se v úvodních třiceti minutách hledali, jen díky Hovimu neprohrávali víc než o gól. „Jejich úvodní branka nás hodně zabrzdila. Byli jsme všude druzí,“ všiml si domácí kouč Vladimír Jeřábek.

Jenže v polovině zápasu jako by někdo mávnul kouzelným proutkem. Domácí převedli nejlepší desetiminutovku v sezoně, v bleskovém sledu vstřelili čtyři branky a rázem vedli 4:1. „Takový výpadek nepřišel poprvé. Manko pak bylo velké. Byli jsme špatně postavení, soupeř jel dvakrát sám na brankáře,“ zlobil se budějovický útočník Michal Mikeska.

Brněnský smrtící úsek načala ve 29. minutě Dopitova formace, která v přesilovce zamkla Jihočechy. Erat dobře načasoval přihrávku před branku a Hubáček propálil Kováře. O minutu později dokonal obrat nájezdový mistr Brabenec, který si po výborné Malcově přihrávce poradil se samostatným únikem. „Budějovice špatně střídaly, najednou přede mnou zmizel bek,“ usmíval se. Zanedlouho Budějovice vyrobily stejnou hrubku na modré, kde nechaly volného Hrušku.

Jihočeskou zkázu dokonal na konci druhé třetiny Brabenec, který poslal druhý gólový pozdrav svým bývalým spoluhráčům. "Dva góly jsme dostali jako přes kopírák,“ zlobil se trenér Mountfieldu František Výborný, který po zápase svým svěřencům velmi rázně promlouval do duše.

Budějovice ale nerezignovaly. Ve 46. minutě se šťastně prosadil Kotaška a o šest minut později se díky Vydarenému dotáhli na rozdíl jediné branky. Hoviho taky dvakrát zachránila od gólu branková konstrukce, pět minut před koncem vytáhl Gulašovu ránu na břevno. „Jenže srovnání už bylo velké sousto,“ posteskl si Výborný. Brňané těsné vedení uhájili a do extraligového kolotoče se vrátili tříbodovým vítězstvím. Zítra doma přivítají Vítkovice.

Brabenec: Zmizel mi bek a já byl úplně sám

Brno /ROZHOVOR/ - Kamil Brabenec ví, jak rozpumpovat po střechu zaplněné Rondo. A taky si náramně užívá samostatné nájezdy na gólmana soupeře.

Hokejový útočník Komety Brno se ve 29. minutě prosmýkl přes červenou čáru a po chybě střídajících hráčů Českých Budějovic dovezl puk až za záda brankáře Jakuba Kováře. Gólovou radost si Brabenec zopakoval ve druhé třetině navíc ještě jednou. „Začali jsme po první pauze lépe bruslit a všude jsme najednou byli dřív. Tím jsme Budějovice přehráli,“ usmíval se čtyřiatřicetiletý hokejista.


Zase jste si užil samostatný nájezd. Jak jste se dostal do šance?
Budějovice šly dvakrát blbě střídat. Na levé straně mi zmizel bek a byl jsem úplně sám. Měl jsem spoustu času. Radimův gól byl hodně podobný.

Pamatujete si třetinu, kdy jste nastříleli čtyři góly?
Letos moc branek nedáváme, ale podobné třetiny si z minulých sezon pamatuju. Někdy padnou čtyři branky za dvě minuty, tak to někdy je.

Vedli jste 4:1, ale o body jste málem přišli. Proč?
Začali jsme hrát ve třetí třetině opatrně. Chybovali jsme a zbytečně faulovali. Dostali jsme góly po oslabení, kdy je hra neuspořádaná a na ledě jsou hráči z různých pětek. Bojovností jsme naštěstí výsledek udřeli.

Zavládlo za jasného stavu uspokojení?
Vůbec. Udělali jsme pár chyb, které Budějovice využily. Potkala nás hluchá místa. Šedesát minut se nedá hrát na krev. Někdy musíte nechat soupeři puk na holi a oddechnout si. Přesto se musí hra pořád hlídat, my jsme ale soupeře nechali hrát s pukem až moc. Nedařili se souboje a propadávali jsme. Hokej je hra chyb.

Jak jste si užil reprezentační pauzu?
Odpočinek a trénink. Když má člověk dvacet zápasů nahuštěných za sebou, tak mu týden volna pomůže. Odfoukli jsme si od stresu, měli čas na rodinu. Teď nás těší, že jsme sérii pěti domácích zápasů zahájili výhrou.

Těšíte se na pět zápasů v Rondu?
Doma se nám hraje dobře, ale nehráli jsme špatně ani zápasy venku. Měli jsme dovést body z Litvínova i z Varů, kde jsme se o lepší výsledky připravili vlastní hrubou chybou.

Myslíte na patnáct bodů?
(Smích) Určitě jo.

HC Kometa Brno – HC Mountfield České Budějovice 4:3

Třetiny: 0:1, 4:0, 0:2

Muž zápasu: Brabenec

Branky a nahrávky: 29. Hubáček (Erat, Dopita), 31. Brabenec (Malec, Mojžíš), 36. Hruška (Houdek), 38. Brabenec (Kvapil, Protivný) – 7. Kuchejda (Mertl) 46. Kotaška (Mikeska), 52. Vydarený (Martynek). Rozhodčí: A. Jeřábek, Souček – Rozlílek, Lhotský. Vyloučení: 5:6. Využití: 2:0. Diváci: 7200 (vyprodáno)

Sestavy:

Brno: Hovi – Houdek, Stehlík, Bičánek, Protivný, Mojžíš, Malec, Zubíček – Erat, Dopita, Hubáček – R. Hruška, Balej, Kvapil – Jaroslav Svoboda, Huml, Veselý – Jakub Svoboda, Brabenec, Dlouhý. Trenéři: V. Jeřábek a Lubina.

České Budějovice: Jakub Kovář – Ptáček, Jank, Snopek, Vydarený, Kotaška, Klement, Šulc – Šimánek, Mikeska, R. Pšurný – Gulaš, Langhammer, L. Květoň – Martynek, Kašpařík, Podlešák – Kuchejda, Mertl, Pletka. Trenéři: F. Výborný a Kupka.

TOMÁŠ SVOBODA
MAREK TĚŠÍK