Premiérové vítězství zařídil svým premiérovým extraligovým gólem v brněnském dresu Ondřej Veselý. Deset minut před koncem vystartoval po vyhozeném kotouči rovnou z trestné lavice, položil si obránce Kroupu a zamířil mezi betony jinak výborného Jaroslava Hübla. „Litvínov sehrál dobrou přesilovku. Naštěstí kluci vyhodili puk ke mně,“ culil se šťastný střelec.

Kometa svého soupeře jednoznačně přestřílela a podpořená třemi početními výhodami v řadě Severočechy v úvodní třetině drtila. Ale trefit bránu se jevilo jako nadlidský úkol… „Aktivní hrou jsme si vynutili fauly, jenže naše přesilovky byly špatné. Zápas se pak změnil v náš souboj Hüblem, který chytal skvěle,“ uznal brněnský trenér Vladimír Jeřábek.

To Litvínov využil hned první početní výhodu už po sedmadvaceti sekundách, když nabídku Kubinčáka poslal do branky Viktor Hübl. Modrobílí zastavili festival zahozených příležitostí až ve 33. minutě, kdy z přesilovky 5 na 3 těžil Hruška. Ten pečetil výsledek druhým gólem do opuštěné klece. „Jsme rádi, že jsme konečně vyhráli, moc jsme chtěli. Od začátku jsme do Litvínova bušili, jenže oni dali z první šance gól. Naštěstí jsme je pak také proměňovali,“ oddychoval spokojený Hruška.

Litvínovští hokejisté byli Brňanům rovnocenným soupeřem a nestáhli se ani po vedoucí brance Komety. Z tlaku však nic nevytěžili. „Dvě třetiny jsme hráli v oslabení, pořádně jsme se nedostali do zápasu. Domácí nás tlačili, ale rozhodl gól z protiútoku. Kdyby Švarný při přesilovce trefil bránu, tak k úprku nedošlo,“ zlobil se kouč Severočechů Robert Reichel.

Kometě se vyplatila sázka na změnu v brankovišti. Poprvé chytal Jiří Trvaj a po prvních bodech fanoušci dlouho vyvolávali jeho jméno. „V závěru nás podržel. Dvakrát jsme prohráli a něco jsme museli změnit,“ vysvětloval kouč Jeřábek.

Přesto nemá jasno, kdo se mezi tyče postaví v pátek ve Zlíně…

Lehkost v zakončení přijde, slibuje Veselý

Nejdřív si musel odsedět dvě minuty a byl nasupený. Trestná lavice nakonec Ondřeji Veselému paradoxně pomohla. Právě v momentě, kdy ji opouštěl, došoural se k brněnskému útočníkovi puk a Kometa z bleskového protiútoku vstřelila rozhodující gól zápasu. Nad Litvínovem v extralize zvítězila 3:1. „Byl jsem naštvaný, protože Litvínov zvládal přesilovky opravdu dobře a vytvořil si velký tlak,“ líčil klíčové momenty hrdina utkání Veselý.

Jeho okamžik přišel v 50. minutě. Přebral kotouč a společně s Hubáčkem ujížděl na jediného litvínovského obránce. „Chtěl jsem Hubasovi přihrát, ale puk na modré skočil a už to nešlo,“ popisoval gólovou akci, při níž udělal stahovačku a šťastným švihem prostřelil vynikajícího Hübla mezi betony.

„Jsem moc rád, že puk do brány spadl. Docela jsem se trápili a možná bychom už do konce zápasu žádnou branku nedali,“ povídal Veselý.

I díky němu modrobílí definitivně setřásli strašáka z loňské sezony. Loni čekali na první výhru jedenáct kol, teď zvítězili už ve třetím. „Je to úleva, ale tlak přicházel hlavně z okolního prostředí. V kabině jsme si jej nepřipouštěli. V obou předchozích zápasech jsme nebyli horší než soupeři. Byla jen otázka času, kdy vyhrajeme,“ vrátil se Veselý ke dvěma porážkám. „Když jsme si zápasy pouštěli na videu, bylo krásně vidět, že jsme góly dostali po našich chybách,“ dodal.

Jeho tým v úterý neustále bušil do litvínovské obrany, ale Hübla ne a ne překonat. Dlouho se opět trápil v přesilovkách. „Ale podle mě je nehrajeme špatně, pořád střílíme,“ tvrdil Veselý

V první třetině modrobílým v cestě stála třikrát i tyčka. „Říkali jsme si, že musíme pokračovat v tlaku, který se nám vyplatí. Týmu možná chybí lehkost v zakončení, ale ta přijde s dalšími zápasy,“ věřil Veselý, který věnoval vítězství marodům Bičánkovi, Dopitovi, Dlouhému a Eratovi. „Byla smůla, že se v předchozích zápasech zranili. Všichni jsme hráli i za ně,“ vzkázal kamarádům z elitní formace.

HC Kometa Brno – HC Benzina Litvínov 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)

Muž zápasu: Huška

Branky a nahrávky: 33. R. Hruška (Kvapil, Balej), 50. Veselý, 60. R. Hruška (Kvapil) – 12. V. Hübl (Kubinčák, Lukeš). Rozhodčí: Polák, Hradil – Bryška, Novák. Vyloučení: 6:9, navíc Kubát (Litvínov) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 7200 (vyprodáno).

Sestavy:

Kometa Brno: Trvaj – Mojžíš, Stehlík, Malec, Richter, Houdek, Zubíček, Protivný – Veselý, R. Procházka, Hubáček – Jaroslav Svoboda, Huml, Brabenec – Balej, R. Hruška, Kvapil – Pospíšil, Jakub Svoboda. Trenéři: Jeřábek a Lubina.

Litvínov: J. Hübl – Kroupa, Švarný, Jareš, Gula, Černošek, Kubát, Skuhrovec, Kousalík – Bojer, V. Hübl, Kubinčák – Černý, Kracík, Lukeš – Jenáček, Vopat, Jánský – Rindoš, Gerhát, Maxa. Trenéři: Reichel a Kučera.

JAROSLAV KÁRA
TOMÁŠ SVOBODA