Stejně jako loni proti pražské Spartě zvládli první kolo vyřazovací části hladce se čtyřmi výhrami v řadě. „Klukům pořád hrozně věřím. Uvažovat před sérií, že vyhrajeme 4:0 na zápasy, by bylo samozřejmě nekorektní. Jsme strašně rádi, jak to dopadlo,“ těšilo kouče Komety Libora Zábranského.

Jeho svěřenci v utkáních udrželi nervy na uzdě, i když se je soupeř snažil několikrát rozhodit. Hodně si klíčových hráčů Komety či brankáře Marka Čiliaka všímali například útočníci Samson Mahbod, Jakub Lev či Roman Szturc.

„Kluci ukázali obrovskou sílu a kondiční připravenost. Takticky výborně zvládli všechny zápasy a podpořil je fantastický Marek v bráně. Nesklouzli jsme k žádným zákeřnostem, které předváděl soupeř. Některé zákroky nepatří nejen do play-off, ale vůbec do hokeje,“ prohlásil majitel Komety Zábranský.

Nakonec se agresivní hra obrátila proti Ostravanům. V sobotu jim po špatné první třetině, kterou Brňané vyhráli 3:0, zasadil v přesilovce rozhodující čtvrtý úder střelou z první Martin Erat. 

Zdroj: Deník/Petr Musil

V neděli po úvodní trefě hostujícího beka Petera Tršky zlomil dobře chytajícího Patrika Bartošáka v početní převaze gól Tomáše Vincoura. „Dostali jsme se do šancí a vedení. Stejně jako v úvodních dvou duelech v Ostravě jsme ale nemohli přidat druhou branku. Hodně času jsme strávili na trestné lavici. Kometa se zklidnila a dostala se ke své hře. Jednoznačně postoupil lepší tým,“ uznal hostující kouč Jakub Petr.

PŘESILOVKY? JAKO V NHL

Vždyť Vítkovice ve čtvrtém utkání série hrály čtyřikrát v oslabení tří proti pěti, dvakrát víc než dvacet sekund. Dvouminutových trestů si vysloužili Ostravané jedenáct. V 35. minutě je ztrestal před Bartošákem nekrytý Vincour.

„Nevymýšlíme nic nového, jsou to klasické přesilovkové vzorce, které se hrají v NHL a všude po světě. Jde o to, jak hráči improvizují. Martin Erat si v první přesilovku fantasticky řídí. To stejné Petr Holík druhou. V tom máme hroznou sílu,“ řekl Zábranský.

Na snímku vpravo Hruška.
Soupeř se musí bát, že ho čeká poslední zápas, říká útočník Hruška

Jeho svěřenci v sobotu vyhnali po první třetině Bartošáka z branky. O den později mu z předbrankového prostoru dal gól na 2:1 Jan Štencel a prakticky rozhodl sérii. Do prázdné klece pečetil na 3:1 Hynek Zohorna. „Řekli jsme si, že musíme chodit před brankoviště a Patrikovi znepříjemnit hru, co nejvíc to půjde. To jsme v první třetině nedělali. Měl klid na chytání a šlo vidět, že je extratřída. Od druhé třetiny jsme se ho snažili rozhodit, což nakonec vyšlo,“ pochvaloval si bek Štencel, jenž za víkend posbíral gól a dvě asistence.

Nyní si Kometa počká na soupeře minimálně do konce týdne. Do semifinále postoupila jako první. Další fázi si nezahraje forvard Martin Dočekal. Po sobotě jej nahradil Tomáš Vondráček. „Bohužel má ruku v sádře a do další série nezasáhne,“ dodal Zábranský.

Kometa Brno – Vítkovice Ridera 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 35. Vincour (Haščák, Hruška), 46. Štencel (Hruška, R. Zohorna), 58. H. Zohorna (J. Krejčík, L. Čermák) – 14. Trška (Mahbod)
Rozhodčí: Hodek, Šír – Lhotský, Svoboda
Diváci: 7700 (vyprodáno)

HC Kometa Brno:Čiliak (Langhamer) – Štencel, O. Němec (A), Gulaši, J. Krejčík, Malec, Bartejs, Barinka – R. Zohorna, Hruška, M. Erat (A) – Zaťovič, P. Holík, Vincour – Mallet, Nečas, H. Zohorna – Haščák, L. Čermák (C), Vondráček

HC Vítkovice Ridera:Bartošák (Dolejš) – Klok, Sloboda (A), Hrbas, Baranka, Výtisk (A), Trška, Urbanec – Olesz (C), Lev, Dej – D. Květoň, O. Roman, Tybor – Bartovič, Mahbod, P. Zdráhal – Kurovský, Š. Stránský, Szturc