Stejně dlouhé série výher v této sezoně dosáhli pouze jednou, a to na přelomu prosince a ledna. „Všichni si uvědomujeme, že máme čtyři zápasy do konce základní části a pak už nebude moc prostoru na chyby. Každý odvádí sto dvacet procent na ledě i mimo něj,“ pravil brněnský útočník Silvester Kusko.

Ke skalpu libereckého celku, jenž stále bojuje o přímý postup do čtvrtfinále play-off, nasměroval Kometu odvážný výpad jedenadvacetiletého obránce Filipa Krále. Ten se prosadil po třinácti sekundách hry. „Je to samozřejmě chyba, která se nesmí opakovat. Rychlý gól jednoznačně určil ráz prvních minut, pak jsme se z toho ale vymotali,“ sdělil liberecký kouč Patrik Augusta.

Brněnský thajboxer Tomáš Hron při Noci válečníků v Liberci knokautoval Maria Jagatice z Chorvatska.
Vítěz jako přejetý parním válcem. Oktagon do Brna přináší pyramidu thajboxerů

Jenže na Krále navázali ve čtrnácté minutě Karel Plášek, který vyslal na brankáře Patrika Kváču teprve druhou brněnskou střelu, a v devatenácté Kusko. „To byl pro nás komfortní náskok a zbytek zápasu už byl jen odraz první třetiny. Hráli jsme přesně to, co jsme potřebovali,“ liboval si asistent brněnského kouče Jan Zachrla.

Jeho celek obdržel první a zároveň poslední branku v utkání v 53. minutě, když se prosadil liberecký bek Mislav Rosandič. Brněnská defenziva dostala ve třech posledních duelech pouze dva góly. Tento fakt ocenili na stadionu domácí fanoušci vyvoláním Jozefa Kováčika, bývalého obránce Komety a od minulého týdne nového asistenta trenéra. „Pomáhá klukům tím, že jim říká detaily, které se projevují na hře obranných dvojic. Defenziva se určitě zlepšila, ale je to otázka celého týmu, bránili jsme dobře jako celek,“ líčil Zachrla.

Zápas s Libercem však skončil předčasně pro brněnského útočníka Jakuba Klepiše, do kterého v 59. minutě tvrdě narazil Ondřej Vitásek. Hráč Komety chvíli ležel na ledě. „Je v péči lékařů, uvidíme v sobotu,“ prohlásil krátce po utkání Zachrla.

V prvním brněnském derby této sezony zvítězilo Královo Pole 36:19.
Derby: v Králově Poli se probouzí cizinci, rival z Maloměřic mu může uškodit

Zákrok na Klepiše potrestal v následné přesilové hře americký snajpr Peter Mueller, který zaznamenal šedesátý kanadský bod v této sezoně a na čele tabulky produktivity vyrovnal Martina Růžičku z Třince. „Peter potvrzuje své kvality a pokud se mu podaří vyhrát, pro něj a pro celý tým to bude jen dobře,“ dodal Zachrla, jehož tým odsunul Liberec na páté místo.

Brňané se v tabulce nacházejí na osmé pozici a další duel sehrají v neděli od čtyř hodin odpoledne na ledě čtvrtého Hradce Králové.

Kometa Brno - Bílí Tygři Liberec 4:1 (3:0, 0:0, 1:1)
Rozhodčí:
Obadal, Šír – Lhotský, Svoboda.
Branky a nahrávky: 1. F. Král (Zaťovič, Mueller), 14. Plášek ml., 19. Kusko (Schneider, Bondra), 60. Mueller (P. Holík, Schneider) – 53. Rosandić (Kolmann, Bulíř).
Kometa Brno: Vejmelka – F. Král, Zámorský, Kučeřík, Holland, Gulaši, Svozil, Bartejs – Zaťovič (C), P. Holík, Mueller (A) – Plášek ml., V. Němec, Klepiš (A) – Valský, Rákos, Vincour – Bondra, Kusko, Schneider.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Vitásek, Knot, Rosandić, Kolmann, Derner, T. Hanousek – Birner (A), Gríger, Lenc – Rychlovský, Bulíř, D. Špaček – J. Vlach, P. Jelínek (C), R. Pavlík – A. Dlouhý, Šír, Průžek.