Na počátku spolupráce věnuje sportovní klub sto tisíc korun projektu Masarykovy univerzity Newron. „Je to aplikace složená ze sady interaktivních her, které děti hrají třeba na tabletu. Díky penězům od Komety můžeme například naskenovat 3D modely tváří s různými emocemi. Jejich pomocí se pak děti naučí různé pocity rozeznávat," popsal metodu vedoucí Psychologického ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity Pavel Humpolíček.

Hokejový klub a školy chtějí také podpořit vzdělávání lidí, kteří dětem s vývojovým mentálním postižením pomáhají. „Do Brna přijede kanadská odbornice předat své zkušenosti. Kometa zajistí její dopravu a pobyt, univerzita poskytne reprezentační prostory na velkou konferenci," upřesnil Humpolíček.

Kometa se věnuje práci s dětmi dlouhodobě. „V roce 2009 se po příchodu do extraligy hráčům nedařilo. Majitel klubu Libor Zábranský, který je můj spolužák a věřím mu, mě poprosil, abych týmu pomohl. Dva měsíce jsme s dětmi chodili za hráči, kteří viděli jiné problémy a přemýšleli nad jinými věcmi, než jsou neúspěchy na hřišti," vrátil se k počátkům spolupráce s Kometou ředitel projektu Brno a jižní Morava bez hranic Michael Svoboda.

Děti z tohoto projektu pravidelně navštěvují zápasy nejvyšší hokejové soutěže. Po vítězných utkáních se chodí s hráči pozdravit i do kabiny. „Návštěvy si odpracují, třeba se den starají o kamaráda na vozíčku," upozornil Svoboda.

Kometa se už roky podílí na různých charitativních akcích. „Jsme sice hokejový klub, hra na ledě je ale jen malá část naší činnosti. Některé charitativní projekty jsou sezonní, jiné dlouhodobé. Loni na podzim vznikl Nadační fond Kometa, který všechny projekty zastřešuje," přiblížil Lukáš Bajer z marketingového oddělení Komety.

Svým jménem zaštítil projekt známý brněnský herec Tomáš Matonoha. Sto tisíc, které fond věnuje Masarykově univerzitě, vydělal klub na loňském golfovém turnaji a hudebním Kometa festu, který hostila hala Rondo v sobotu. „Je pro mě čest být patron něčeho takového. Jako malý jsem chodil na hokejovou školu. Kometa je příklad toho, jak se sportovní klub snaží lidi nejen bavit hokejem, ale pomáhat i společensky. Nadační fond je krystalický příklad," zdůraznil Matonoha.