Pro diváky atraktivní souboj otevřeli Západočeši aktivně a po sérii šancí se už ve druhé minutě ujali vedení. Pobídku obránce Frola tečoval za záda brankáře Trvaje nehlídaný Pletka. Hosté ale záhy stav srovnali. Zakroužili v útočné třetině a Jan Hruška z levého kruhu našel mezírku u tyče. Plzeňští poté přestáli dlouhé oslabení ve třech a znovu se vrhli do útočení. V 17. minutě svůj tlak také zúročili. Kratěna pronikl do brněnského pásma a nekrytý Balej mířil přesně nad rameno Trvaje. Ve druhé třetině ale bylo všechno jinak. „Plzeň teď hraje ve velké formě a my jsme byli šťastnější," tvrdil brněnský asistent Lubomír Oslizlo.

Převaha škodováků pokračovala i po přestávce. Na střely vyhráli domácí druhou část vysoko sedmnáct ku šesti, ale skóroval jen soupeř, a to hned dvakrát. Plzeň předtím promarnila téměř dvouminutovou převahu pět na tři i další početní výhody. Naopak hosté před polovinou zápasu přesilovku využili. Z dorážky překonal Raska v plzeňské brance Hruška. A za chvíli už Kometa vedla. Rychlý protiútok tažený Hořavou zakončoval Čermák. Mezitím rozvášnil diváky domácí bijec Hollweg, který zasažený loktem hostujícího Malce poslal agresora bleskově k ledu a sklidil za to potlesk na otevřené scéně. Jenže na vyrovnání přes řadu šancí Plzeňští nedosáhli.

Dočkali se hned po otevření třetí části. St. Pierre vypálil zdálky a Gulaš konečně překonal jistého Trvaje v brněnské kleci. Ovšem jednodušeji hrající hosté se prosadili i počtvrté. Rozjetý Čermák se přes bránícího Jeřábka natlačil až před Raska, ten puk stihl jen vyrazit a dojíždějící Dočkal měl snadnou práci. Ačkoliv i závěrečnou třetinu vyhráli na střely domácí, v závěru zkusili i hru bez brankáře, přesto se v této sezoně museli před soupeřem z Moravy znovu sklonit. „O to jsou to pro nás cennější tři body. Musím pochválit za výkon celé mužstvo, protože dnes to všichni Trvajem v brance počínaje odmakali na sto procent a to se nám vyplatilo," dodal Oslizlo.

„Hodně nám toho pochytal výborný Trvaj, ale Kometa měla i potřebné štěstí," říkal po boji Václav Pletka, který ještě v čase 58:19 mohl svému týmu zajistit alespoň bod, ale neuspěl. „Za stavu 2:1 jsme měli spoustu dalších šancí, ale bohužel jsme je neproměnili. Puk nám v rozhodující chvílích odskakoval. Možná to vypadalo, že hrajeme příliš na krásu. A proti důrazným vysokým brněnským bekům to možná chtělo se víc tlačit do zakončení, ale předtím nám kombinační akce vycházely," podotkl plzeňský útočník.

Oslizlo také přiznal, že o tříbodový zisk se strachoval až do samého konce. „Domácí nás tlačili a pořád nebylo nic jistého," uznal.

Podle domácího kouče rozhodlo využití přesilových her. „My jsme neproměnili ani jednu ze sedmi výhod, zatímco soupeř přesilovku zúročil a dosáhl na rozdílový gól. V tom ohledu jsme citelně postrádali nemocného obránce Jirku Hanzlíka, který přesilovky umí," sdělil Milan Razým. „Rozhodující branka padla po naší chybě po souboji jeden na jednoho. Teď se musíme už soustředit na další zápas v Chomutově," zdůraznil plzeňský trenér.

21. kolo hokejové extraligy:

HC Škoda Plzeň – HC Kometa Brno 3:4 (2:1, 0:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 2. Pletka (Frolo, Mozík), 17. Balej (Kratěna), 41. Gulaš (St. Pierre, Vlasák) – 4. J. Hruška (Žižka, J. Svoboda), 30. H. Zohorna (J. Hruška), 32. L. Čermák (M. Hořava), 46. Dočekal (L. Čermák). Rozhodčí: Smitka, Wagner – Jindra, Kostka. Vyloučení: 8:11. Využití: 0:1. Diváci: 6898.

Sestavy:

Plzeň: Rask – Dan Růžička, St. Pierre, Marušák, J. Jeřábek, Mozík, Frolo – Gulaš, Martin Straka, Vlasák – Balej, Jan Kovář, Kratěna – Dvořák, Kašpařík, Pletka – Hollweg, Lev, Johnson. Trenéři: Razým, Michal Straka a Pejchar.

Brno: Trvaj – Kováčik, Žižka, Švrček, Bičánek, Valach, Malec – Petrovický, Divíšek, Holec – H. Zohorna, J. Hruška, J. Svoboda – Dočekal, L. Čermák, M. Hořava – Erat, Koreis, V. Němec. Trenéři: Venera a Oslizlo.