Ve druhé třetině prvního utkání nejdřív v početní nevýhodě pláchl Martin Erat. Ještě nedal. Ovšem kanadský dříč Alexandre Mallet ve stejném oslabení v 28. minutě obral zadáka Petra Kadlece, byl faulován a následně proměnil trestné střílení. Gólem na 2:0 přispěl k výhře 3:2. „Platí aktivita našich útočníků, kdy perfektně vystihnou přihrávku a vypíchnou ji. Věří si, jdou do protiútoku a to je naše velké plus,“ těšilo Gulašiho, jenž v oslabení spíš zpracovává důrazně před brankou soupeře.

Podobnou úlohu má třeba Tomáš Malec nebo Tomáš Bartejs. Do brejků pak vyráží ofenzivní rychlíci – Mallet, Erat, Hynek Zohorna i jeho mladší bratr Radim, který v padesáté minutě druhého duelu po nepřesné přihrávce plzeňského forvarda Milana Gulaše před branku sebral puk, ujel a přesně zamířil na beton Miroslava Svobody. „Vzal jsem to na sebe a naštěstí to padlo, kam jsem chtěl,“ hlásil Radim Zohorna, jehož trefa na 2:0 byla vítězná a pomohla k triumfu 4:1.

DRŽÍ INDIÁNY NA UZDĚ

Jakoby si Brňané vždy našli jiný aspekt, z něhož soupeře položí na lopatky. Ve čtvrtfinále proti Vítkovicím jim vycházely přesilovky, nyní se opřeli dokonce o dobrou hru v oslabení. Na ledě ofenzivně laděných Západočechů se prosadil v početní výhodě pouze jednou Gulaš. „Soupeř nemá tolik šancí. Nedává krosové nahrávky, střílí spíš z oblouku. To si vždy pohlídá Čilo, který chytá famózně. Zatím jsme na dobré cestě,“ povídal Martin Nečas.

Na snímku Gulaši a Zohorna.
Čiliaka si musíme chránit a udělat mu super klima, nabádá Gulaši

Křížné přihrávky pokryjí Brňané především díky dobré práci s hokejkou. „Když mají čtyři hráči dobré postavení, opravdu stačí mít jen dobře danou hokejku a přihrávka přes ni je těžší. Už spolu hrajeme nějaký pátek, víme o sobě a víme jak to zahrát. Plus nám ještě pomáhá video,“ sdělil Gulaši.

Plzeň je ve složité situaci v sérii a potřebuje se opřít právě o svou nejsilnější zbraň. Přesilovky měli v základní části indiáni s využitím 19,72 procenta druhé nejlepší. „Musíme zlepšit úplně všechno. Přidat v nasazení, bojovnosti. Zlepšit přesilovky, které jsou z naší strany tragické. Hrajeme je staticky, a pokud hru nezrychlíme, těžko ve vyrovnaných zápasech uspějeme,“ burcoval kouč a majitel Plzně Martin Straka.

Brňanům mimo stav série dodává sebevědomí i možný návrat beka Michala Barinky a útočníka Tomáše Vincoura, kteří chyběli v Plzni. Nastoupí? „Řeknu to šalamounsky. Oba trénují,“ usmál se asistent kouče Komety Kamil Pokorný.

Hokejista Martin Nečas.
Byl jsem rozjetý. A klička mi vyšla, popsal skromný Nečas svou gólovou parádu