„Že se někdo smál, když jsem v létě Litvínov favorizoval? To je mi jedno. U nás je spousta odborníků, kteří všemu rozumějí," poznamenává ironicky Kýhos.

Semifinále startuje ve čtvrtek dvacet minut po šesté hodině večer. Úvodní dva duely hostí litvínovský stadion Ivana Hlinky. „Nejedeme tam s tím, že dvakrát vyhrajeme 5:0. Pokud jednou uspějeme, bude to dobré," říká brněnský obránce Jozef Kováčik.

Kouč Kýhos z Litvínova pochází. Ve městě žije, v klubu dlouho hrál i trénoval. Jeho hru tedy dobře zná. „Litvínovští jsou nebezpeční z protiútoků. Když jsou v útočném pásmu, všechno dávají na branku. A samozřejmě víme o jejich výborných přesilovkách," vypočítává trenér.

Litvínov má fantastické útočníky. Ale nebojíme se jich, hlásí Kováčik
Článek s brněnským obráncem si přečtěte ve čtvrtečním Brněnském deníku Rovnost

Ve čtvrtfinále s Pardubicemi využili Severočeši takřka každou pátou početní převahu. „Bude alfa a omega, abychom se zbytečně nenechali vylučovat," uvědomuje si brněnský kapitán Leoš Čermák.

V početních převahách řádí ve žlutočerném dresu především duo veteránů Viktor Hübl a Martin Ručinský. První vyhrál kanadské bodování základní části, druhý se letos ve třiačtyřiceti letech vrátil do reprezentace. „Má obrovskou chuť do hokeje. Na jeho bruslení je radost se dívat, má ho od boha," oceňuje Ručinského Kýhos.

Další zbraň ukrývá Litvínov mezi tyčemi své branky, kde operuje reprezentační gólman Pavel Francouz. „Je to nejlepší brankář v extralize. Kluky připravujeme na to, že chytá v obráceném gardu, hokejku drží v levé ruce," zdůrazňuje brněnský kouč. „Francouz má fazonu, to má ale i náš brankář Marek Čiliak. Nikdo není neprůstřelný," vyhlašuje Kováčik.

V Litvínově čeká Kometu bouřlivé prostředí. Tradiční klub ještě nikdy nezískal mistrovský titul a letos cítí celé město velkou šanci. Velké natěšení čiší i ze všech hráčů, ale počítám, že to asi nebude jen záležitost našeho týmu," upozorňuje litvínovský trenér Radim Rulík.

Kometa se na severu Čech musí obejít bez zraněných obránců Michala Kempného a Tomáše Dujsíka. Nově přibyl na marodku centr první formace Vojtěch Němec. „Má chřipku. Nahradí ho David Ostřížek. Jinak nastoupíme tak, jako v posledním utkání," informuje Kýhos.