Na pátečního litvínovského rivala má nyní náskok tří bodů. „Brali jsme utkání s Kladnem možná jako zápas roku a asi nás svazoval,“ přemítal obránce Tomáš Žižka, který Brnu zajistil tříbodový gól.

Fandové však aplaudovali hlavně Trvajovi. Zkušený gólman se zázračně oklepal z nedělního duelu v Plzni, kdy nevydržel na ledě ani minutu, ze dvou střel dostal dva góly a přepustil místo Hovimu.

„Člověk si řekne, že už zažil všechno. Ale vždycky se objeví něco úplně nového. Je to teď hodně náročné na nervy. Musíte se rychle dát dohromady a zapomenout,“ ohlížel se hrdina zápasu za porážkou 3:4.

V úterý dostal od trenérů znovu důvěru a dokonale ji splatil. „Prostě jsem šel den před zápasem kolem nástěnky a vidět tam své jméno. Všechny myšlenky hned směřovaly k zápasu s Kladnem,“ vylíčil Trvaj.

Opět jeden gól

Právě sedmatřicetiletý mazák modrobílým výrazně pomáhá ve hře o předkolo play off. Zvlášť při jejich střelecké impotenci. Stejně jako v pátek proti Třinci jim na tři body musel stačit jediný vstřelený gól. „Jirka chytá výborně, drží mužstvo,“ pochválil jej brněnský asistent Lubomír Oslizlo.

Domácí tým i v úterý dvě třetiny tlačil soupeře, jenže v záplavě šancí a 38 střel se uchytil jen Žižkův výpad v deváté minutě. Nejproduktivnější brněnský obránce si z druhé vlny dobře najel na přihrávku Tomáše Divíška a trefil mezírku mezi Cháberovými betony. Pak už se Brno v útoku trápilo. „Zápasy v této době jsou pro nás klíčové v boji o play off. Jde na nás poznat křečovitost. Naštěstí se nám daří ubránit i jednogólový výsledek,“ oddechl si Žižka.

Kladno v Kajot Areně bez výraznějších problémů přestálo i osm oslabení a v závěru sahalo po vyrovnání. „Zbývá deset kol do konce. Už není čas na krásný hokej. Ve hře pět na pět jsme možná vypadali aktivněji než Brno, ale bez vstřeleného gólu nemůžeme vyhrát. Brno nám vrátilo porážku z minulého týdne,“ mrzelo kladenského asistenta Jiřího Kopeckého.

Rytířům tak skončila čtyřzápasová bodová série. „Letošní zápasy s Kometou většinou rozhodne jeden gól. Kdo jde jako první, většinou vyhraje. Myslím, že lidi viděli zajímavý hokej až do konce. Nám chyběla finální přihrávka,“ všiml si kladenský kapitán Pavel Patera.

Brno se devátým Rytířům přiblížilo na rozdíl tří bodů, už v pátek zažije další drama proti klubu, s nímž se přetahuje o desítku. Hostí doma Litvínov.

Kometa - Kladno 1:0

Branka a nahrávky: 9. Žižka (Jakub Svoboda, Divíšek). Rozhodčí: Minář, Fraňo - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 2:7. Bez využití. Diváci: 6912. Třetiny: 1:0, 0:0, 0:0.
Brno: Trvaj - Kováčik, Žižka, Švrček, Bičánek, Malec, M. Hruška - Němec, L. Čermák, Dlouhý - H. Zohorna, Divíšek, Jakub Svoboda - Erat, Petrovický, Holec - Balej, Koreis, J. Káňa. Trenéři: Venera a Oslizlo.
Kladno: Chábera - Posmyk, J. Drtina, Kameš, Lepine, L. Procházka, David Růžička, od 21. navíc Pavlů - Bicek, Patera, Kuchler - Hovorka, Knotek, Kalla - Valský, Lukáč, M. Látal - Eberle, Dragoun, Hluchý. Trenéři: Vojta, Tatíček a Kopecký.

ČTĚTE TAKÉ: Žižka: Tohle byl pro nás zápas roku