Hokejisté Komety v pátek porazili mátožného mistra z Karlových Varů 2:1 a popáté v řadě v play out zvítězili. Naopak Energetici ve skupině o udržení ještě nevyhráli a bojují s kritickou stavem. „Je to nepříjemné. Dáváme málo gólů. To je největší problém. Chce to víc odvahy, ne hledat alibi někde v rohu kluziště,“ popisoval karlovarské trápení asistent Václav Baďouček. Jeho tým prohrál třináct ze čtrnácti posledních utkání a místo obhajoby loňského titulu bojuje o holý extraligový život. Na Kometu už ztrácí devět bodů, poslední Boleslav má jen o bod méně než Západočeši.

Naopak modrobílí si znovu velmi důrazně řekli o záchranu. „Dá se říct, že z nás tíha trošku spadla. Máme solidní náskok na dva týmy, ale nesmíme polevit v koncentraci. Mohlo by se to vymstít. Play out dohrané stále není,“ upozorňoval útočník Petr Hubáček.

Jeho tým znovu bojoval o vítězství do poslední minuty. Vary chtěly v závěru dohnat jednogólovou ztrátu, ale v power play už Hoviho nepřelstily. „Dáváme málo gólů. Je to naše nešikovnost,“ stěžoval si útočník Energetiků Václav Skuhravý.

Brňané v první třetině promarnili dvouminutovou přesilovku pět na tři, přesto do kabin odcházeli s jednobrankovým náskokem. Čtyřiadvacet vteřin před první sirénou se od modré trefil obránce Richter. „To byl klíčový moment,“ zdůraznil brněnský kouč Vladimír Jeřábek.

Ve druhé třetině navýšil po Eratově krásné akci vedení Dopita. Vary dokázaly odpovědět jen jednou. Ve 47. minutě blafákem přechytračil Hoviho Košťál, to však bylo od hostů všechno.

Vary zítra hostí poslední Boleslav a uvědomují si vážnost situace. „Čeká nás klíčový zápas. Musíme to zlomit,“ burcoval Skuhravý. Kometa se představí v Kladně. Už brzy může slavit záchranu…

HC Kometa Brno – HC Energie Karlovy Vary 2:1

Třetiny: 1:0, 1:0, 0:1

muž zápasu: Erat

Brno: Hovi – Houdek, Bičánek, Ovčačík, Novák, Mojžíš, Richter, Koma – Erat, Dopita, Dlouhý – Procházka, Divíšek, Hubáček – Šindel, Huml, Brabenec – Ludvík, Meidl, Varaďa. Trenér: Jeřábek.

Karlovy Vary: Mensator – Němec, Loginov, Prošek, Čutta, Nosek, Mucha, Dobroň, Parýzek – Hřebejk, Skuhravý, Kumstát – Skladaný, Dej, Melenovský – Košťál, Tsyganov, Pech – Hluchý, Čachotský, Balász. Trenér: Paleček.

Branky a nahrávky: 20. Richter (Brabenec), 33. Dopita (Erat) – 47. Košťál (Pech). Rozhodčí: Blecha, Mikula – Chytil, Poruba. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:0. Diváci: 7123.

Útočník Komety Petr Hubáček žertoval:

Hrál bych bez vyloučení

Brno /ROZHOVOR/ - I na něm bylo vidět, že z něj spadla nervozita. Útočník hokejistů brněnské Komety Petr Hubáček se s týmem blíží k záchraně. Jeho tým má na poslední Boleslav náskok desíti bodů. „Je to perfektně rozehrané,“ pochvaloval si brněnský patriot.

Tým už asi není pod takovým tlakem. Popáté jste zvítězili.
V play out je důležité získat body hned na začátku. Na konci se už velmi špatně honí.

Pozvedla se také vaše hra.
Já bych neřekl, že se to nějak moc změnilo. Play out vždy hrajete pod obrovský napětím, tlakem a stresem. Na někom je to vidět víc, na někom míň. Od toho se vše odvíjí. Hokej na koukání není, ale podstatné je získávání bodů, což se nám v prvních zápasech dařilo hlavně díky gólmanovi. Když děláte body, jde to ruku v ruce i se zlepšenými výkony. Ale oproti play off je to stejně propastný rozdíl.

Byl zápas odlišný od těch předchozích?
Myslím, že je to stále na jedno brdo. Každá chyba se může vymstít. Někdy se rozjíždíte s pukem a říkáte si: Má cenu riskovat? Raději zahodíte puk a bráníte střední pásmo. Proto se může naoko zdát, že ten hokej stojí za úplné h… To je play out. (smích)

Teprve třetí třetina nebyla poznamenaná vyloučeními a diváci viděli nejlepší hokej…
I přesilovky se hrají v play out složitěji. Je tam málo kombinací i střelby. Přesilovky jsou v určitých fázích zápasu spíše nevýhoda. Já bych to hrál bez vyloučení. Aspoň to pak má lepší tempo a nasazení. (smích)

Už jste si zvykl zpátky doma?
Určitě jo. Ale teď nemá cenu to rozebírat. Můžu říct jednu věc: Jsem rád, že jsem v lednu přišel.