Za stavu 1:1 se v pátek série stěhuje do Brna. „Už jsem se bál, že dostaneme i vyrovnávací gól,“ přiznal brněnský útočník Tomáš Divíšek, který ke svému tažení play off přidal gól a tři asistence.

Jenže málem mu to nebylo nic platné. Východočeši předvedli smrtící pětiminutovku a po slepených trefách Píši, Cetkovského a Starého na světelné tabuli svítilo v čase 54:54 skóre 5:6. „Chtěli jsme zápas v klidu dohrát, ale našimi hloupostmi jsme to málem nezvládli,“ litoval brněnský útočník Tomáš Svoboda, který dvěma góly zařídil Brnu luxusní vedení 6:2.

„Už jsme si asi mysleli, že je konec. Jenže dostanete branku v oslabení na 3:6, lidi začnou bláznit a je z toho problém,“ uvedl brněnský asistent Lubomír Oslizlo.

ČTĚTE TAKÉ
Dvougólový Tomáš Svoboda: Z toho dramatu se musíme poučit
Oba gólmani jsou nejistí, ví dobře pardubický bek Píša

Modrobílí přitom vlétli do zápasu jako torpéda. Zatlačili Pardubice v pásmu, rozklížili pardubickou rozehrávku a rychle přidali branky. Kapitán Bičánek v polovině zápasu přesilovkovou bombou zvýšil už na 3:0. „Divoch (Tomáš Divíšek) výborně natáhl dva hráče. Díval jsem se, jestli někdo nenajíždí, pak jsem vystřelil,“ vylíčil brněnský lídr první gól v letošním play off.

Perníkáři skoro dvě třetiny nevěděli, jak reagovat na modrobílou lavinu a ve vlastním pásmu kupili jednu chybu za druhou. „V nasazení důrazu i agresivitě máme velkou rezervu. Oproti předchozím sériím mi tyhle věci v našem výkonu chybí,“ zlobil se domácí kouč Pavel Hynek.

Pardubice za stavu 2:5 nabudil gól v brněnské síti, který sudí neuznali. Pardubický útočník Daniel Rákos ležel v brankovišti. „Prý vadil gólmanovi. Sice jsme si utkání neprohráli tímto momentem, ale budeme vetovat rozhodčí. Pana Mináře jako profesionála nemůžeme, ale panu Hradilovi dopřejeme, aby si finále užil v obýváku a nestresoval se,“ řekl ironicky Hynek.

Jeho tým se nadechl k odporu pozdě. Zadák Sičák v závěrečných minutách trefil tyčku, ale Kometa výhru uhájila. „Nikdo nemohl čekat, že tu vyhrajeme oba zápasy jako v Plzni. Cíl jsme splnili,“ těšilo Tomáše Svobodu.

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Kometa Brno 5:6 (0:2, 1:1, 4:3)

Branky a nahrávky: 36. Rákos (Benák, Cetkovský), 42. Radil (Kousal, Sičák), 53. Píša (Sičák, Bartek), 55. Cetkovský (T. Zohorna), 55. Starý (Kolář I) - 2. Erat (H. Zohorna, Malec), 13. Jaroslav Svoboda (L. Čermák), 31. Bičánek (Divíšek, Vašíček), 44. T. Svoboda (Jakub Svoboda, Divíšek), 45. Divíšek (Jaroslav Svoboda, Dlouhý), 52. T. Svoboda (Divíšek). Rozhodčí: Hradil, Minář - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:2. Diváci: 10.050 (vyprodáno). Stav série: 1:1.

Pardubice: M. Růžička - Píša, V. Kočí, Sičák, Borer, Benák, Kolář II, M. Drtina - Kolář I, Koukal, Starý - Bartek, Cetkovský, Somík - Semorád (21. Markovič), T. Zohorna, Rákos - Radil, Kousal, Buchtele. Trenéři: Hynek a Lubina.

Brno: Trvaj - Kováčik, Žižka, Bičánek, Vašíček, M. Hruška, Malec, Švrček - Jaroslav Svoboda, L. Čermák, Dlouhý - T. Svoboda, Divíšek, Jakub Svoboda - Erat, Koreis, H. Zohorna - Balej, Polodna, Švaňhal. Trenéři: Venera a Oslizlo.

V centru Brna hnaly Kometu k vítězství tisíce lidí

Brno – Do modrobílé kombinace se v úterý večer opět obléklo brněnské náměstí Svobody. Tisíce lidí tam na velkoplošných obrazovkách sledovaly druhý finálový zápas hokejové extraligy, ve kterém Kometa porazila Pardubice 6:5.

Davy lidí náměstí obsadily už víc než půl hodiny před začátkem zápasu. Nejčastějším oblečením byla replika dresu Komety. Vidět byli ale i fanoušci v roztrhaných mikinách či drahých oblecích. Fandění a bojovné chorály spojily nejrůznější lidi. Ti se záhy dočkali začátku zápasu i první gólové radosti. Už ve druhé minutě se totiž brněnský tým dostal do vedení. „Musel to být fofr. Přišel jsem asi pět minut po začátku a už jsme vedli. Škoda, že jsem gól neviděl,“ litoval David Jiříček, který začátek duelu nestihl.

Dlouho ale smutnit nemusel. Náměstí Svobody se totiž z gólu radovalo ještě pětkrát a stalo se svědkem napínavé přestřelky se šťastným koncem pro Kometu.

Závěr utkání sledoval na náměstí i brněnský herec, scénárista a režisér Břetislav Rychlík. „První dvě třetiny jsem viděl doma, pak jsem se přišel podívat na náměstí. Stejně jako v pondělí. Další dva zápasy už budu sledovat na stadionu, mám totiž permanentku,“ řekl Rychlík.

Ocenil nejen hru hokejistů ale také oddanost fanoušků. „Je to dojemné. Viděl jsem tu i bezdomovce, kteří na sobě měli barvy Komety a fandili,“ poznamenal režisér.

Stejně jako další fanoušci, kteří se na náměstí sešli, věří, že Kometa dotáhne sérii do vítězného konce. „A výborné by bylo, kdyby oba týmy rozhodující zápas hrály v Brně a pak bychom tu mohli rovnou slavit titul,“ dodal s úsměvem.

V úterý k tomu Kometa udělala první krok, když vítězstvím srovnala stav finálové série na 1:1. Závěr dramatického zápasu pak většina lidí na náměstí nahlas odpočítala a s radostnými pokřiky se vydala na cestu domů. „Vše se obešlo bez jakýchkoliv problémů. Půl hodiny po zápase už na náměstí skoro nikdo nebyl,“ uvedl mluvčí brněnských policistů Bohumil Malášek.

Na náměstí tak po lidech zbyly jen stovky kelímků od piva a tácků od jídla. Vydržely tam ale jen několik desítek minut. Ihned po skončení zápasu totiž do akce vyrazila úklidová četa, která odpadky zlikvidovala.