Lze v současnosti považovat rivalitu mezi Kometou a Spartou v extralize za největší?
Díky obrovské základně fanoušků obou týmů a nevraživosti mezi Brnem a Prahou ano. Samozřejmě Pardubice a Hradec Králové nebo Třinec a Vítkovice řeknou něco jiného. Jenže když jde o dvě největší města s ohromnou podporou diváků, tak prostě zápasy mezi Kometou a Spartou jsou největší hokejovou bitvou u nás.

Dlouho dobu jste hrál za Spartu, pak jste nastupoval i za Kometu, jak jste tohle vnímal?
V Brně jsem strávil v podstatě necelé dvě sezony. Z toho, jak mě lidé přijali, jsem byl nadšený. Skvěle můj odchod ze Sparty vzali i její fanoušci. Pak jsem ještě hrál za Kladno. Když jsem se šel podívat na zápas Sparty s Kometou, tak komu se poštěstí, že se s ním chtějí fotit fanoušci z obou táborů. Vždy jsem říkal ze srandy, že když budu mít nějaký splín, tak právě tohle mě vždy povzbudilo, děkovali mi a vzpomínali.

Hokejista Tomáš Plekanec s dresem, ve kterém bude nastupovat za Kometu.
Spící střelce má vzkřísit hvězdné duo. Erat a Plekanec poprvé nastoupí za Kometu

Komu víc přejete v dnešním utkání?
Shodou okolností zápas zrovna komentuji v televizi, takže musím být chvíli nestranný, ale zároveň si myslím, že mě každý pochopí, když řeknu Spartu. Odehrál jsem za ni jedenáct sezon, což je půlka mé kariéry. Druhá věc je, když nehrají spolu, tak v Kometě mám pořád spoustu kamarádů a fandím jí.

Vzpomenete si na nějaký významný moment ze zápasů Sparty s Kometou?
Jednou jsme se Spartou hráli sedmý zápas play-off doma proti Kometě, rychle jsme vedli o dvě branky, ale duel jsme nakonec prohráli. Tohle zůstane v hlavě pořád. Když už jsem hrál za Brno, tak nikdy nezapomenu, jak jsem se vrátil do Holešovic, která je pro mě domovskou halou, a my vyhráli 2:1 a já dal rozhodující gól.

Martin Erat.
Na Vánoce nebudu tolik obouchaný, říká o své pauze Erat. Vrátí se proti Spartě

Co říkáte letos na Kometu?
Plno lidí vidí jen dva tituly, ale zapomínají, že loni i předloni se pořád pohybovala kolem pátého šestého místa. Letos je tabulka zase hodně vyrovnaná. Akorát každý ví, že musí skončit nejhůř šestí po základní části. To je základ, pak můžou porazit každého. Z předkola Kometa jednou došla do finále, ale je to obtížnější a stojí to víc sil.

Petr Ton
Narozen: 18. října 1973
Kariéra: Kladno (1992–1998 a 2016–2017), Jokerit Helsinky (1997–1998), Espoo Blues (1998–1999), JYP Jyväskylä (1999–2002), Kärpät Oulu (2002–2003), Sparta Praha (2003–2014), Kometa Brno (2014–2016).

Jak letos vidíte Spartu s novým trenérem?
Uwe Krupp si zavedl svoje věci. Ne nadarmo mají nejlepší venkovní bilanci. Kde jsou organizovaní a hra rozložená na všechny lajny. Spoléhají na rychlé protiútoky. Problém nastává, když má Sparta tvořit. Především pak v domácích duelech, kde hraje roli minulá nepovedená sezona, protože když nedají první gól, tak se stalo, že často prohráli. Nutno zmínit i to, že jsou nejvíc vylučovaný tým v lize. Soutěž je vyrovnaná a za patnáct kol vše bude jinak. Momentálně však Pražané patří k šesti týmům, které mohou zabojovat o titul.

Tomáš Plekanec.
Fanoušci Brna hráli jednu z hlavních rolí při rozhodování, objasňuje Plekanec

Zmínil jste, že Sparta je nejvíc vylučovaná. Kometa má zase jedny z nejlepších přesilovek, může tohle ve čtvrtek rozhodnout?
Stoprocentně. Na obou stranách se představí kvalitní hráči, díky tomu individuální činnosti zápasy často lámou. Kometa bude spoléhat na sílu přesilovek a Sparta si naopak musí dát pozor, aby se nenechávala příliš vylučovat. Duel bude mít velký náboj i právě díky tomu, že naskočí Erat s Plekancem.

Jak třaskavý duel dopadne?
Samozřejmě, že když jsem říkal, komu víc přeji, tak tipuji 3:2 pro Spartu.

Ilustrační foto.
Prodej vánočních stromků: ceny od 200 korun, roste zájem o živé v květináči