Diagnóza? Nepříznivá. „Vypadá to na operaci ramena a léčbu dva měsíce. Je to citelná ztráta, druhé řadě se mimořádně dařilo," posteskl si kouč Zdeněk Venera před dnešním soubojem s Plzní.

Tomáš Svoboda se rozehrál do parádní formy, v uplynulém týdnu vstřelil tři góly, společně s parťáky ze druhého útoku Jakubem Svobodou a Janem Hruškou kraloval týmovým statistikám. „Lajna fungovala výborně, ale musíme se s tím porvat. Jiní hráči se budou snažit Tomáše zastoupit," přemítal Hruška, jehož řadu na včerejším tréninku doplnil Miloslav Hořava.

Trenér vedoucího týmu extraligy tak znovu řeší, jak správně namixovat oslabenou sestavu. K dispozici zatím není Tomáš Divíšek, který se zotavuje po svalovém zranění.

Právě zkušený centr dřív řádil po boku dua Svobodů. „Na Plzeň jeho start ještě nevidím. Jakmile bude schopný nastoupit, okamžitě jej zařadíme. Záleží, jak se bude cítit," sdělil Venera. „Po prvním tréninku se cítím hrozně," pousmál se Divíšek, který se po měsíční pauze nemůže dočkat zápasů.

Na Plzeň umí

Pokud by Kometa věřila statistikám, může se na dnešního soupeře těšit. Útočně laděné indiány porazila dvakrát v letní přípravě, v semifinále minulého play off jim uštědřila čtyři porážky, prohrála jen jedinkrát. „Statistika někdy zkresluje. Plzeň může spoléhat na první lajnu se Strakou, Vlasákem a Kovářem, kteří umějí rozhodnout, navíc je zdobí výborné přesilovky," upozornil Venera.

Plzeň má oproti loňské sezoně jednu novou, hodně viditelnou tvář. Zdobí ji knír i vizáž uličníka. Americký pořízek Ryan Hollweg se v nedělním duelu proti Spartě pustil do pěstního souboje se sparťanem Davidem Kočím a není vyloučené, že tasí pěsti i v Brně. Třeba proti slovenskému velikánovi Borisu Valábikovi. „Je víc provokatér než bitkař," rýpl si Valábik.

Západočeši se navíc mohou pochlubit slavnou posilou z NHL. Proti Spartě si vítěznou premiéru odbyl finský gólman Tuukka Rask. Právě vítěz Stanley Cupu jako první brankář ze zámoří v české extralize vyhrál za tři body. Ondřeji Pavelcovi s Libercem ani Michalu Neuvirthovi se Spartou se to zatím nepovedlo. „Jen se potvrzuje, jak těžký je přechod z NHL. I já jsem to pocítil," prohlásil Valábik před soubojem s indiány, který začíná v sedm hodin večer.