Fanouškovský protest? V Rondu to včera dvě třetiny vypadalo, že spíš stávkují domácí hokejisté. Ohlášený bojkot části příznivců z brněnského kotle, kteří zůstali v hale potichu, zpočátku zanikl ve skandování ostatních diváků. Přesto se tribuny nakonec loučily s modrobílými ohlušujícím pískotem.

Kometa po špatném výkonu prohrála s Budějovicemi 2:5. „Takhle se hraje o play off?“ ťukali si domácí fanoušci na čelo. Brňané po nejhorším výkonu sezony vypadli z elitní desítky. Předstihl je i Litvínov. „Protest jsem nevnímal. Nevidím důvod, proč měl někdo před utkáním protestovat. Něco jiného je po prohraném zápase. I tak si myslím, že hráči bojovali až do závěru,“ prohlásil kouč Ladislav Lubina.

Brňané naskočili téměř kompletní. I s novou posilou Jakubem Koreisem, kterého klub těsně před koncem přestupového období ulovil z pražské Sparty. Jenže byli od začátku pozadu. „Děláme stále stejné chyby. Málo se tlačíme před branku,“ mrzelo Luibinu.

Pokažený večer načal obránce Richard Stehlík, kterého na tribuně sledoval i kouč slovenské reprezentace Glen Hanlon. Zadák už ve druhé minutě v přesilovce propadl na modré čáře a po Eratově faulu následovalo trestné střílení, které budějovický Mikeska mazácky proměnil. Stehlík se už na ledě neobjevil. „Ve třetím utkání po sobě udělal zásadní taktickou chybu, která nás stála vstup do utkání,“ vysvětlil Lubina.

Už o tři minuty později se z brněnské branky poroučel Sasu Hovi, kterého lehkou tečí překonal Špurný. „Věděli jsme, že musíme v posledních zápasech nahnat body. Není nic horšího, než když z prvních střel padnou dva góly a člověk prohrává 0:2,“ mrzelo brněnského útočníka Petra Hubáčka. Třetinu brněnské hrůzy uzavřel minutu před koncem budějovický Lukáš Květoň. Stejný útočník zchladil Rondo v polovině zápasu už čtvrtým gólem.

Kometa teprve v posledních dvaceti minutách začala zatápět budějovickému gólmanu Kovářovi. „Chytal famózně. Celý tým odvedl výbornou práci. Přišel jsem do výborné pohody,“ pochvaloval si exsparťan Jiří Vykoukal, který si připsal úspěšnou budějovickou premiéru. Brňané se v závěru dočkali dvou čestných úspěchů. „Ale to bylo málo. Snad se kluci alespoň nažhavili do závěrečných zápasů,“ zadoufal Lubina.

HC Kometa Brno – HC Mountfield České Budějovice 2:5
Třetiny: 0:3, 0:1, 2:1
Muž zápasu: Lukáš Květoň
Branky a nahrávky: 54. Širokovs (Procházka), 59. Erat (Mojžíš) – 2. Mikeska z trestného střílení, 5. R. Pšurný (Šulc, Kuchejda), 20. L. Květoň (Langhammer), 31. L. Květoň (Kolarz, Langhammer). 60. Gulaš (Kašpařík, Ptáček). Rozhodčí: Hribik, Fraňo – Svoboda, Kalivoda. Vyloučení: 3:3. Diváci: 7051.
Brno: Hovi (5. Trvaj) – Houdek, Stehlík, Bičánek, Kempný, Mojžíš, Malec, Protivný – Erat, Dopita, Dlouhý – Balej, R. Hruška, Kvapil – Koreis, Širokovs, Hubáček – Veselý, Brabenec, R. Procházka. Trenéři: Lubina a Číhal.
České Budějovice: Jakub Kovář – Vykoukal, Vydarený, Kolarz, Ptáček, Novák, Šulc, Kotaška – Šimánek, Mikeska, R. Pšurný – Gulaš, Langhammer, L. Květoň – Mertl, Kašpařík, Pletka – Kuchejda, R. Heřman, Seidl. Trenéři: F. Výborný a Kupka.

Koreis: Přestup do Brna jsem vítal

ROZHOVOR - Čerstvá posila Komety Jakub Koreis sehrál zápas den po svém příchodu. Hokejista Jakub Koreis ztvrdil svůj přesun z pražské Sparty do Komety teprve v pondělí večer, v úterý už odehrál svůj první zápas v brněnských barvách. Premiéru měl ovšem nešťastnou, jen přihlížel vysoké porážce od Českých Budějovic. „Od začátku jsem preferoval přestup do Brna,“ tvrdil důrazný útočník.

Přestoupil jste z jednoho trápícího se klubu do druhého. Jaké jsou první pocity?
Můj start nebyl úplně ideální. Ale jsme rád, že jsme tady. Věřím, že se mužstvo zvedne a zahrajeme si play off.

Dá se srovnat nálada ve Spartě a tady v Kometě?
My máme pořád o co hrát. Nálada je podobná, ale v Brno má ještě naději. To je hlavní rozdíl. Změnu jsme uvítal, jsem šťastný, že jsem tu.

Kdy jste se o přestupu do Brna dozvěděl?
V pondělí to bylo dost divoké. Byl jsem asi čtyři hodiny na telefonu. Ve hře byla ještě jiná mužstva, ale já jsem od začátku preferoval Brno.

Proč právě Brno?
Protože je to hokejové město se skvělým zázemím.

Co vám dneska chybělo, abyste s Jihočechy hráli trochu důstojnější partii?
Je velký problém, když v páté minutě prohráváte 2:0. Zvlášť, když se mužstvu nedaří a dáváme málo gólů.

Hned ve vašem prvním zápase v Brně jste byl svědkem bojkotu fanoušků. Co na to říkáte?
Já nevím, co na to říct. Jestli fanoušci vyhlašují bojkot a přijde plný zimák, tak takovou akci si nechám líbit na každém zápase. (úsměv) Diváci samozřejmě mají plné právo vyjádřit svůj názor, to jim nikdo nemůže vzít. I přesto, že jsou nespokojení, tak nám moc pomohli. Vždyť skandovali i za stavu 4:0 pro soupeře. Nám nezbývá nic jiného, než makat a odvděčit se jim za podporu.

MICHAL ČEJKA