Zatím drží se 44 body páté místo v tabulce. Jaké pro ně bylo období od začátku září do konce listopadu?

Dá se charakterizovat jednoduše: vzadu vládl klid a pořádek, vepředu místy tápání a nesoulad. Brňany uspokojuje především výkonná obrana. S padesáti obdrženými góly jsou spolu se Spartou na čele defenzivního žebříčku. „Diváci mají raději přestřelky, ale každého trenéra víc potěší výsledek 2:0 než 6:4," podotkl olympijský vítěz z Nagana a v současnosti televizní expert David Moravec.

Kometa dostává v průměru necelé dva góly na zápas. Podílí se na tom jedno z překvapení sezony – čerstvý slovenský reprezentační brankář Marek Čiliak. A také zkušení beci, kteří přišli před sezonou. „Máme šest na extraligu velice kvalitních obránců," liboval si jeden ze zkušených zadáků Tomáš Žižka.

V gólech až desátí

Před brankou soupeře to trochu hapruje. Kometa se svými 61 vstřelenými góly patří až na desáté místo v efektivitě zakončování. Hůř jsou na tom jen týmy na hranici postupu play off nebo pod ní. „Měli jsme tlak. Ale chodili jsme málo před bránu," žehral na tradiční problém brněnský kouč Vladimír Kýhos po nedělní výhře 3:2 v prodloužení na ledě Karlových Varů.

Pro jihomoravský celek je nejdůležitější, že se po třech porážkách v řadě vrátil na vítěznou vlnu. „Chceme navázat na agresivní a aktivní hokej, od kterého jsme trochu upustili. To jsme ukázali i venku, i když jsme zápasy v Třinci a na Spartě prohráli," prohlásil Kýhos.

Kometa v pátek uťala tři duely trvající sérii bez zisku bodu. Proti Kladnu už to byl zase modrobílý válec, i když jí to Rytíři výrazně usnadnili. „Byl to jednoznačný zápas, Kladno nemělo ani náznak, že by se do utkání vrátilo," všiml si Moravec, který duel sledoval přímo na místě.

Jasná výhra 4:0 trochu skryla fakt, že Kometa zvládla jeden z klíčových duelů sezony. „V krizi jsme ukázali sílu a odvrátili ji co nejdřív," komentoval Žižka ustřihnutí nulové šňůry.

Smolný prosinec

Zkušený bek si z předchozích dvou sezon dobře uvědomuje, jak rychle se brněnská ocelová forma mění v bláto. A nyní přichází období, kdy k tomu došlo. „Nemám věšteckou kouli. Přesto myslím, že osa týmu z minulé sezony se z toho poučila. Navíc nyní dostávají málo branek, což je jejich výhoda. Ale nechme se překvapit," řekl Moravec.

Oproti předchozím ročníkům mají Brňané ještě jednu výhodu. Léto strávili s kanadským kondičním expertem Normandem Lacombem. „Jsme na tom fyzicky podstatně líp než v minulosti. Vidíme to i na našich posledních třetinách. Předtím nám v závěru docházely síly, teď soupeře přehráváme," všiml si rozdílu Žižka.

Kondici a další hokejové dovednosti Komety v úterý vyzkoušejí Pardubice. Ty se zatím drží na osmém místě a střídají matné výkony s lepšími.